Nyitókép: Hal Bergman/Getty Images

Fontos bejelentést tett a Mol: csúszik egy határidő

Infostart
2024. október 11. 18:06
Még több mint két év szükséges ahhoz, hogy a társaság finomítói 100 százalékban működhessenek nem orosz eredetű nyersolajjal.

A Mol menedzsmentje arra számít, hogy a társaság finomítói csak 2026 végére lesznek képesek akár 100 százalékban nem-orosz kőolaj feldolgozására, ez egy éves csúszást jelent a korábban kommunikált tervekhez képest – mondta Sverla Viktor, az olajtársaság stratégiáért és fenntarthatóságért felelős vezetője, aki a Reutersnek nyilatkozott.

Az economx.hu cikke szerint így 2026 végén már képesek lesznek mind az orosz, mind a más nyersanyagok feldolgozására, de akár 100 százalékos is lehet a nem orosz beszállítások aránya. Jelenleg csoportszinten 30-40 százalék a nem oroszországi eredetű olaj betáplálás aránya.

Hernádi Zsolt, a Mol elnöke 2023 áprilisában a Reutersnek még azt mondta, hogy a Mol 2025 végére vagy 2026 elejére képes lesz választani, hogy orosz vagy nem orosz nyersolajat használjon finomítóiban. Idén nyáron egy elemzői háttérbeszélgetésen azonban a menedzsment már tett rá utalást, hogy a beruházások csak 2026-ban fejeződhetnek be. Most a 2026 végi időpontot hivatalossá tették.

Sverla Viktor szerint a késedelem oka a finomítók korszerűsítésére tervezett 24 projekt előre nem látható bonyolultsága, valamint további logisztikai beruházások szükségessége. A Mol a következő két évben 500 millió dollárért be tudná fejezni a projekteket, ha sikerül, a 2023-ban megállapított 500-700 millió dolláros költségkeret is teljesül.

Arra a kérdésre, hogy a Mol felkészült-e arra, hogy december 5-én lejár az a mentesség, amelyet az Európai Unió adott Szlovákiának az orosz olajból előállított üzemanyag exportjára, Sverla Viktor azt mondta, hogy szükség esetén 50 százalékra növelhetik a nem orosz olaj arányát a szlovákiai finomítóban.