Nyitókép: Getty Images/Cavan Images

Most aztán megnyílhat az út az elektromos autósok előtt

Infostart
2024. október 5. 05:20
Megjelent az „Elektromos gépjármű töltőállomások telepítése” című pályázati felhívás, amelynek köszönhetően a következő években országszerte több mint száz helyszínen létesülhetnek nyilvános elektromosautó-töltőállomások.

A csaknem 28 milliárd forint keretösszegű pályázat hitelt és vissza nem térítendő támogatást egyaránt tartalmaz, és a vidéki „fehér foltok” töltővel ellátása mellett a napelemmel és energiatárolóval kiegészített töltőpontok telepítésére is ösztönöz – számolt be a villanyautosok.hu. A kiírás keretében elektromos töltőállomás üzemeltetői engedéllyel rendelkező vállalkozások pályázhatnak vállalkozásonként minimum 100 millió és legfeljebb 4 milliárd forint többletforrásra.

Forrás: MFB

A forrás alapesetben maximum 15 éves futamidejű, kedvezményes hitelt jelent, amelyet legalább 10 százaléknyi önerővel kell kiegészíteni. A nagyvállalatok az elszámolható költségek 35, a középvállalkozások 55, a mikro- és kisvállalkozások pedig 65 százalékát kaphatják meg állami hozzájárulásként – idézi a szakportál.

A kedvezményes hitel mellett vissza nem térítendő támogatás például abban az esetben adható, ha a tervezett töltőállomás a felhívásban felsorolt, előnyben részesített járásban létesül, vagy villamosenergia-tárolóval és/vagy megújuló villamosenergia-termelő egységgel lesz felszerelve. A támogatásból épített vagy bővített töltőállomások minden töltőpontjának képesnek kell lennie intelligens töltésre. Kötelező biztosítani az elektronikus fizetés lehetőségét is.

A pályázóknak legalább egy töltőállomás létesítését kell vállalniuk a töltőpontokkal kevésbé ellátott járások bármelyik településén. E helység kiválasztására egy technikai felhívás szolgál majd, amelyre első körben 2024. október 14. és 21. között lehet jelentkezni.

A kölcsönkérelmeket 2024. november 6-tól 2025 májusának végéig lehet benyújtani. A kölcsönszerződéseket legkésőbb 2025 végéig meg kell kötni, a projektek fizikai befejezésének fő szabály szerinti határideje a szerződéskötéstől számított három év – olvasható.