Nyitókép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Nagy bajba kerültek a tolnai szőlősgazdák

Infostart
2024. szeptember 26. 20:19
Van olyan termelő, akinek legalább öt hektárnyi területén még a tőkén van a szőlő.

Az ország szőlőültetvényein hamarosan befejeződik a szüret, ennek ellenére még sok helyen van termés a tőkéken - olvashatjuk a Sokszínű Vidék cikkében.

A Teol pedig arról számolt be, hogy nem kell a szőlő a feldolgozóknak, mert már vásároltak annyit, amennyire szükségük volt. Ha át is veszik, olyan árat kapnak a termelők mint öt évvel ezelőtt, pedig azóta szinte minden drágább lett - tette hozzá a portál.

Aki csak szőlőt termel és nincs feldolgozója, az kiszolgáltatott a felvásárlókkal szemben az árban és a szüret időpontjának megválasztásában is. Ráadásul a Szekszárdi és a Tolnai borvidéken a borászatok többsége rendelkezik akkora ültetvénnyel, melyeken terem annyi szőlő, mely az éves borforgalmazásukhoz szükséges.

Legfeljebb kis mennyiséget vásárolnak hozzá a kisebb szőlőtermelőktől.

A Tolna vármegyei hírportál körképéből kiderül, hogy a legtöbb pincészet már nem veszi meg a gyümölcsöt. "Az idén még legalább öt hektárnyi területen a tőkén van a szőlő" - nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő gazda. Szakemberek szerint ez várható volt. Akinek nem volt előre szerződése a feldolgozókkal, az rosszul járt az idén.

A gond az, hogy a korábbiaknál több bor maradt a pincészetekben az elmúlt években. Ugyanakkor minden drágult: az üveg, a címke, a dugó, a papírcsomagoló, a borászati készítmények. Ha visszafelé számolunk, ebből az összegből kell a növényvédelmi költségeket, a munkabéreket, illetve minden más egyéb költséget is kifizetni. Ha még a szőlőt is meg kellene venni a borászatnak, akkor valóban nem sok haszna marad.

Ezért sok pincészet kénytelen volt visszafogni a kiadásait.

Az pedig tovább súlyosbította a helyzetet, hogy idén összeértek a fajták, gyakorlatilag három hét alatt lezajlott a szüret, viszont a feldolgozó kapacitások végesek, így sok helyen nem tudtak egyszerre több szőlőt fogadni – mondta a portálnak Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borrend nagymestere.

Jellemzően 100-120 forintos kilónkénti átvételi árról hallani, főleg az alföldi feldolgozók vásárolnak a Szekszárd környéki termelőktől. Ebben a helyzetben egyre több gazda nyilatkozik úgy, hogy inkább kivágja a szőlőjét, mert nem éri meg vele foglalkozni.