Nyitókép: Hanasch/Getty Images

Nőtt az építőipari megrendelések száma

Infostart / MTI
2024. szeptember 13. 09:04
Júliusban az egy évvel korábbihoz viszonyítva 6,2 százalékkal csökkent, az előző hónaphoz képest 1,0 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene

2024 júliusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 2,8, az egyéb építményeké 10,6 százalékkal csökkent.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1,0 százalékkal nagyobb volt a júniusinál.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 26,1, az egyéb építmények építésében 9,8 százalékkal kisebb volt a termelés volumene. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 8,6 százalékkal bővült.

A megkötött új szerződések volumene 108,0 százalékkal nőtt. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 22,4 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 283,0 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A kiugró növekedést az útépítésekre kötött nagyértékű szerződések okozták.

Az építőipari vállalkozások július végi szerződésállományának volumene 21,0 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 5,4 százalékkal csökkent, az egyéb építményekre vonatkozóké 47,8 százalékkal nőtt.

Az év első hét hónapjában az építőipari termelés volumene 3,0 százalékkal bővült az előző év azonos időszakihoz mérten - közölte a KSH.