Nyitókép: peshkov/Getty Images

Pluszban az euróövezet gazdasága, de csak alig

Infostart / MTI
2024. szeptember 6. 13:46
A vártnál szerényebben növekedett a második negyedévben az euróövezet gazdasági teljesítménye az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken kiadott végleges adatai szerint.

A második negyedévben az euróövezeteben 0,2 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző negyedévhez képest az előzetes adatként közölt 0,3 százalék helyett, az első negyedévi 0,3 százalék után az Eurostat szerint.

A második negyedévben az éves GDP-növekedés a 0,6 százalékos előzetes adattal megegyezően alakult. Az első negyedévben 0,4 százalékos volt az euróövezeti GDP éves növekedése.

A GDP az EU-ban is 0,2 százalékkal nőtt negyedéves összehasonlításban a második negyedévben és 0,3 százalékkal az első negyedévben. A második negyedévben 0,8 százalékos volt az éves GDP-növekedés az EU-ban és 0,7 százalékos az első negyedévben.

A nagyobb euróövezeti gazdaságok közül a francia és az olasz GDP 0,2 százalékkal nőtt a második negyedévben éves bázison, a spanyol pedig 0,8 százalékkal, míg a német 0,1 százalékkal csökkent. A második negyedévi éves GDP-növekedés Spanyolországban 2,9 százalék, Franciaországban 1,0 százalék, Olaszországban 0,9 százalék volt, Németországban pedig a múltév azonos időszakával egyezett meg.

Az Európai Központi Bank (EKB) júniusban kiadott prognózisában gyorsuló növekedésre számít az euróövezetben: 0,9 százalékos éves növekedést vár az idén, 1,4 százalékost jövőre és 1,6 százalékost 2026-ban.