Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kína légikikötőt épít Budapesten

Infostart
2024. szeptember 6. 14:25
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter Pekingben együttműködési megállapodást írt alá a kulturális és turisztikai tárca vezetőjével.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pekingi látogatása során együttműködési megállapodást írt alá Sun Yeli, kínai kulturális és turisztikai miniszterrel, mely tovább erősíti a Magyarország és Kína közötti szakmai együttműködés kereteit a turizmus területén - közölte a nemzetgazdasági tárca.

Az együttműködés alapját a Magyarországra beutazó kínai turisták számának dinamikus növekedése indokolja. Míg 2023-ban 110 ezer kínai vendég érkezett hazánkba, 2024 első hét hónapjában ez a szám már elérte a 105 ezer főt, akik mindösszesen 270 ezer vendégéjszakát töltöttek el Magyarországon.

A turisztikai kapcsolatok erősödéséhez hozzájárult a heti 21 közvetlen légi járat, amelyek révén jelenleg hét kínai város érhető el közvetlenül Budapestről.

Az utazási lehetőségek bővítése mellett mérföldkőnek számított Kína azon egyoldalú döntése is, hogy 2024. március 7-től a magyar állampolgárok, 15 napot meg nem haladó tartózkodás esetén, vízummentesen utazhatnak Kínába. Ez a gesztus jelentős mértékben megkönnyíti a két ország közötti személyes és üzleti kapcsolatok fejlesztését.

Az elmúlt évek adati alapján Magyarország egyre népszerűbb úti céllá válik a kínai turisták körében, ami jól tükrözi a két ország közötti erősödő turisztikai és kulturális együttműködést.

A megállapodás azt is tartalmazza, hogy

egy kínai légitársaság légikikötőt hoz létre a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren, amely Budapestről tovább szállíthatja a kínai utasokat nyugat felé.

Az országos turisztikai fejlesztések és intenzív promóciós kampányok eredményeként Budapest és a vidéki régiók is egyre több látogatót vonzanak, ami nemcsak a turizmusban, hanem a helyi gazdaságban is pozitív hatásokat eredményez.

A turizmus stratégiai fontosságú ágazatként Magyarország gazdaságának meghatározó pillére, amely az ország GDP-jének több mint 10%-át biztosítja. Az ágazatban dolgozók száma folyamatosan emelkedik, már közvetlen vagy közvetett módon 400 ezer embernek biztosít megélhetést - olvasható az NGM közleményében.