Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Szlovákia széttárja karját az ukrán kőolajfenyegetés hallatán

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2024. szeptember 2. 07:57
Mégis jöhet orosz kőolaj Ukrajnán át jövőre is. Szlovákia ugyanis nem kapott hivatalos tájékoztatást arról, hogy jövőre leállhat az orosz kőolaj szállítása a Barátság kőolajvezetéken.

Anton Molnár, a pozsonyi Slovnaft olajfinomító szóvivője úgy reagált a Barátság-vezeték leállítására vonatkozó hírre, hogy hivatalos tájékoztatást nem kaptak a partnereiktől a kőolajszállítás tervezett leállításáról.

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója múlt pénteken beszélt arról egy interjúban, hogy Ukrajna jövő januártól leállítja a Magyarországot, Csehországot és Szlovákiát orosz kőolajjal ellátó Barátság kőolajvezetéket.

Kis idő elteltével azonban saját maga cáfolta korábbi nyilatkozatát. Az újabb nyilatkozatában arról beszélt, hogy Ukrajna tiszteletben tartja az érvényes nemzetközi szerződéseket. Hozzátette azonban, hogy Ukrajna támogatja az Európai Bizottságot abban a törekvésében, hogy diverzifikálja a kőolajellátást a térség egyes országai számára az orosz olaj jelenlétének csökkentése vagy teljes megszüntetése érdekében.

A szlovák gazdasági minisztérium a megváltozott nyilatkozat alapján nem is kommentálta Podoljak első, a kőolajellátás leállítására vonatkozó nyilatkozatát. A tárca képviselője csak annyit közölt a Paraméter hírportállal, hogy az orosz kőolaj feldolgozására vonatkozó szankciók alóli kivételekről tárgyalások folynak Szlovákia és az Európai Bizottság között.

Václav Bartuška, a cseh külügyminisztérium energiabiztonsági különmegbízottja ugyanakkor elmondta: az Ukrajnán áthaladó Barátság kőolajvezeték esetleges leállása a jövő évtől nem jelentene problémát a Cseh Köztársaság számára. Hozzátette: Ukrajna nem először figyelmeztetett egy esetleges leállásra, és meg kell várni, mi történik.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy az orosz kőolaj behozatalát és feldolgozását már 2023-tól tiltják az uniós szankciók, csak a Mol és leányvállalata a Slovnaft, valamint a csehországi litvínovi kőolaj-finomító kivételt kapott. A nemzetközi szerződéseket figyelembe véve Ukrajna 2029 végéig továbbíthatja az orosz kőolajat Magyarországra és Szlovákiába.

A pozsonyi Slovnaft tavaly már mintegy 75 százalékra csökkentette a feldolgozott orosz kőolaj arányát,

ez idén 70 százalék alá csökkenhet, vagyis még idén is elég magas. A cég még az első Podoljak-nyilatkozatra reagálta, hogy az orosz olajtranzit leállítása elsősorban Csehországot érintené hátrányosan. Csehország Anton Molnár szóvivő szerint azért lenne nagy gondban, mert a szállítói lánc végén helyezkedik el, és behozatalra szorul üzemanyagokból. „A TAL kőolajvezeték kapacitásnövelésére a cseh finomítók számára csak 2025 közepétől lehet számítani” – tájékoztatott a Slovnaft szóvivője. Anton Molnár szerint az orosz kőolaj tranzitjának leállítása a litvínovi kőolaj-finomítót is leállíthatja.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szlovákia széttárja karját az ukrán kőolajfenyegetés hallatán
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást