Nyitókép: Unsplash.com

Elképesztő csúcsokat döntöget világszerte a szerencsejáték-ipar

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály
2024. augusztus 31. 16:05
Egyre jelentősebb a szerencsejátékok gazdasági súlya, Máltán például a bruttó hazai termék (GDP) tíz százalékát teszik ki – állapítja meg az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzése. A tanulmány szerzője, Fetter Bálint az InfoRádióban elmondta: Magyarországon az online lottó az online kaszinók és az online sportfogadás népszerűségét is messze túlszárnyalja.

A szerencsejátékokat általában kedvezőtlen, elmarasztaló társadalmi megítélés övezi, leginkább a függőségek lehetséges kialakulása vagy az adósságfelhalmozás miatt. Ettől függetlenül az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzése szerint a szerencsejátékok kedvelőinek száma a szerencsejáték-piac értékéhez hasonlóan növekvő tendenciát mutatott az elmúlt években, és egyes országok esetében számottevőbb az iparág hozzájárulása a bruttó hazai termék (GDP) gyarapodásához, mint azt elsőre gondolnánk.

A tanulmány szerzője, Fetter Bálint az InfoRádióban elmondta: a szerencsejátékok gazdasági súlya évről évre növekszik. Az Európai Unió legkisebb országában,

Máltán például 2019-ben a GDP több mint tíz százalékát (1,56 milliárd euró) tette ki az online szerencsejáték.

A 2001-ben alapított Máltai Szerencsejáték-felügyeleti Hatóság egy különálló szabályozási testület, amely az internetes játékterek biztonságáért és a visszaélések elhárításáért felel. A kockázatoktól mentes játékkörnyezet biztosításán túl a máltai kormányzat igen kedvező adókulcsokat kínál az iparág képviselőinek, a különböző ösztönzők pedig kifejezetten látványos eredményekhez vezettek.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány külső junior elemzője szerint az iparág infrastruktúráját tudatosan, turisztikai szempontokat is figyelembe véve építették ki a dél-európai szigetországban. A virtuális térben zajló játékokat kínáló kaszinók vonzzák a látogatókat, ezáltal forgalmat generálva a környező települések vendéglátó egységeinek, szállodáinak, éttermeinek.

Az Egyesült Államokban is nagymértékű a szerencsejátékok hozzájárulása a gazdaság teljesítményéhez. Fetter Bálint tájékoztatása szerint 2022-ben például közel 330 milliárd dollárt tett hozzá az iparág az amerikai gazdaság növekedéséhez, miközben 53 milliárd dollárnak megfelelő adóbevételt generált. A szerencsejáték mint iparág két éve 709 ezer személyt – köztük az online játéktereket megtervező grafikusokat, szoftverfejlesztőket – foglalkoztatott közvetlenül az USA-ban, a kiegészítő ágazatok (reklámügynökségek, piackutató cégek stb.) bevonásával pedig megközelítette a kétmilliót ez az adat. Ezen felül a szegmens jelentős adóbevételeket termel a kormányzatok részére, amelyek segíthetik egyebek mellett a közösségi érdekeket képviselő beruházások megvalósulását.

A következő években további növekedés valószínűsíthető az Egyesült Államokban, 2028-ra a 744,8 milliárd amerikai dolláros,

2033-ra pedig a 888,1 milliárd amerikai dolláros szintet is elérheti a szegmens összesített értéke az elemzés szerint.

Fetter Bálint elmondta: Magyarországon az online lottó az online kaszinók és az online sportfogadás népszerűségét is messze túlszárnyalja. Hozzátette: itthon minden, az európai térség országaiban működő gazdasági társaság szervezhet szerencsejátékot, amennyiben megfelel a hazai szabályozásnak. Az elemzés megállapítja: az online sportfogadás, a lottó és a kaszinók globális bevételei 2025-ben vélhetően meghaladják majd a 100 milliárd amerikai dolláros határt, míg Magyarországon 612,2 millió amerikai dolláros összegre lehet számítani.

Az iparág a turisztikához szervesen kötődő bevételeken túl a játékosok veszteségeiből profitál sokat, amelyek rendszerint túlszárnyalják a nyereségek mértékét. 2017-ben az egy felnőtt emberre eső, szerencsejátékokhoz köthető veszteségek Ausztráliában voltak a világon a legmagasabbak: egy felnőtt korú állampolgárra 958 amerikai dollárnyi deficit jutott. A listán Hongkong (768 amerikai dollár/felnőtt) lett a második, Szingapúr (725 amerikai dollár/felnőtt) pedig a harmadik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Elképesztő csúcsokat döntöget világszerte a szerencsejáték-ipar
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást