Nyitókép: OLGA Zhukovskaya / Getty Images

Hiába a nagy profit a kínai nagyvállalatoknál, elégedetlenek a belső kereslettel

Infostart / MTI
2024. augusztus 27. 08:49
A nagy cégek nyeresége 3,6 százalékkal nőtt az idei első hét hónapban.

A legnagyobb kínai ipari vállalatok 4099 milliárd jüan (751 milliárd dollár) nyereséget könyveltek el az idei első hét hónapban, ami 3,6 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit - áll a kínai statisztikai hivatal keddi jelentésében. Az első hat hónapban az éves szintű bővülés kisebb, 3,5 százalék volt.

A felmérés azokra a vállalatokra terjed ki, amelyek fő tevékenységből származó éves árbevétele meghaladja a 20 millió jüant. A nyereség az előző hónaphoz képest öt hónapja legnagyobb mértékben, 4,1 százalékkal nőtt a júniusi 3,6 százalékos emelkedés után.

A javulás ellenére a kínai statisztikai hivatal szerint a belső kereslet továbbra is gyenge a bonyolult külső környezet közepette, és az ipari vállalatok profitnövekedésének alapjait még meg kell szilárdítani. A kedden ismertetett adatok szerint a kínai ipar nagyjából fele ért el magasabb profitot az idei első hét hónapban, az élen a csúcstechnológiás ipar állt 12,8 százalékos növekedéssel.

Az állami tulajdonú cégek nyeresége 1 százalékkal nőtt a hét hónapban, a hathavi 0,3 százalék után.A külföldi cégek profitnövekedése 9,9 százalékra lassult a július végével záródott hét hónapban a hathavi 11 százalék emelkedést követően. A magáncégek nyereségnövekedése 7,3 százalékra gyorsult a hathavi 6,8 százalékról.

Tavaly a kínai ipari nagyvállalatok nyeresége 2,3 százalékkal csökkent 2022-höz képest és 7690 milliárd jüant (1080 milliárd dollár) tett ki, miután 2022-ben 4 százalékos esést jegyeztek fel.