Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

50 milliárdról döntöttek az éjszaka

Infostart
2024. augusztus 23. 07:05
A csütörtök esti Magyar Közlönyben jelent meg a kormány határozata arról, hogy 50 milliárd forintot elvesz az idei költségvetés általános tartalékából.

A portfolio.hu írta meg, hogy a kormány átcsoportosítást hajt végre a 2024-es költségvetésben. 50 milliárd forintot von el a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból, vagyis az általános tartalékból, a következő célok támogatása érdekében:

  • 28,9 milliárd forint jut a Beruházási Alap Egyéb felhalmozási célú kiadások sorának,
  • 16,1 milliárd forint jut az Építési és Közlekedési Minisztériumnak ipari parki és térségi infrastruktúra fejlesztési feladatokra,
  • 4,97 milliárd forintot ad a kormány a Miniszterelnöki Kabinetirodának kormányzati infokommunikációs szolgáltatások fedezetére.

A legnagyobb nyertes tehát a Beruházási Alap, ami egy gyűjtő kiadási tétel, több állami beruházási cél tartozik ide. Az ugyanakkor nem ismert, hogy a mostani kormánydöntés után mely beruházások a kedvezményezettek.

Az állami beruházásokra való plusz költés azért is igen érdekes, mert másfél hónappal ezelőtt hirdette ki a kormány az idei 675 milliárd forintos beruházáselhalasztás részleteit -jegyzi mag a szaklap.

A beruházási stop a csütörtöki Kormányinfón is előkerült, ahol Gulyás Gergely miniszter azt jelezte: a gazdasági növekedés idén 2 százalék körül lesz. A beruházások leállításáról azt mondta, hogy idén is indulnak beruházások, jövőre is lesznek.