Nyitókép: Pixabay

Kifizetődő lett a munkavállalók számára az MI-technológiában való jártasság

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2024. június 8. 15:19
Azokban az ágazatokban, ahol használják a mesterséges intelligenciát, ugrásszerűen nőtt a termelékenység, és a bérezés is magasabb – derült ki a PwC globális felméréséből. A részletekről Kerekes Antalt, a PwC Magyarország cégtársát kérdeztük.

A PwC globális felmérésének legfontosabb megállapítása, hogy a vizsgált iparágakban – elsősorban a szolgáltatószektorban – a mesterséges intelligencia (MI) használata négy-ötszörös munkaerőhatékonyság-javulást eredményezett – mondta az InfoRádióban Kerekes Antal.

Szintén kiemelendő, hogy az MI-ben tapasztalatot szerzett, az azt használni képes munkaerőnek a kereslete markánsan megugrott, és a nekik kínált fizetések 25-30 százalékkal magasabbak, mint a hasonló munkakörökben, ahol nem kitétel a technológia ismerete – tette hozzá az üzletágvezető, kiemelve: a tanulmány meglehetősen jelentős mintával dolgozott, hiszen több mint 500 millió álláshirdetést, munkaajánlatot vizsgáltak meg.

Érdekességként jegyezte meg, hogy korábban sokan arra számítottak, hogy majd a fizikai munkákban a robotizáció – vagy az ehhez hasonló technológiák – fogják a legnagyobb hatást gyakorolni, de mára egyértelműen az látható, hogy a szolgáltatóipar területén, a szellemi foglalkoztatottak körében jelentős a mesterséges intelligencia alkalmazásának előretörése, gondolva például a könyvelőknek és pénzügyi elemzőknek a munkájára vagy épp a banki háttérműveletekre.

„Ezekben a szakmákban a legnagyobb a mesterséges intelligenciától okozott hatékonyságnövekedést” – fogalmazott Kerekes Antal –, ennek megfelelően ezeken a területeken kell a legmarkánsabb változásnak beállnia a munkavállalói képzések, illetve „skillsetek” terén a mesterséges intelligencia irányába.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
PwC felmérés a MI használatára
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást