Nyitókép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Itt a jegybank kamatdöntése

Infostart
2024. május 21. 14:02
Keddi ülésén 50 bázisponttal, 7,25 százalékra mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette.

A legutóbbi, áprilisi kamatdöntő ülésen a tanács 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte. Elemzők ugyanilyen mértékű változtatásra számítottak a májusi kamatdöntésre is.

Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője az InfoRádióban kedden délelőtt, a kamatdöntés előtt elmondta: vagy ez lehetett az idei utolsó 50 bázispontos csökkentés, vagy még júniusban lehet egy ekkora lépés. Ezután az infláció emelkedése miatt, illetve a forint erősen tartási szándékával, valószínűleg ennél kisebb mértékű változtatások várhatók.

Mint ismert, áprilisban új szakaszba lépett a monetáris politika, a korábbinál lassabb ütemben haladva, hónapról hónapra adatvezérelten döntenek az alapkamat további mérsékléséről. A kamatpolitika alakítása során a jegybank négy tényezőt követ kiemelt figyelemmel:

  • az inflációt,
  • az ország kockázati megítélését,
  • a nemzetközi monetáris politikai környezetet és
  • a pénzpiaci stabilitást.

Virág Barnabás, a jegybank alelnöke az előző havi kamatdöntés után június végére a 6,5-7 százalékos alapkamat elérését reálisnak nevezte.

A legutóbbi ülésen a tanács egyetlen döntési opciót tárgyalt, az 50 bázispontos csökkentést, amit a tagok egyhangúan támogattak.