Nyitókép: Unsplash.com

Az autópiac még az inflációszámításba is beletenyerel

Infostart
2024. február 19. 07:23
Változtatott a KSH azon a listán, hogy minek az ármozgását veszi figyelembe az infláció számításakor.

Változtatott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az inflációszámításhoz használt terméklistáján, ennek megfelelően a figyelembe vett autók listája sem maradt érintetlen – írja Vezess a HVG.hu nagy összeállítása alapján, amely nem csupán az autókra terjedt ki.

Az autók esetében a változtatást az indokolja, hogy egyes modellek kiesnek, újak pedig felkerülnek.

Ami az új autókat illeti, az idén a BMW 118d-t és a Škoda Fabia Ambitiont vezették ki a pénzromlás szempontjából releváns típusok közül, viszont a BMW X1-et és a Mercedes-Benz GLC 300-at bevették a felsorolásba.

Fontosabb változás azonban a használt autókat érintően történt, ráadásul nem is a típusokra, hanem azok életkorára vonatkozóan. Reagálva arra, hogy rohamosan öregszik a hazai autóállomány, a KSH ezentúl a 22 éves Volkswagen Polo, a szintén 22 éves Opel Astra, továbbá a 23 éves Audi A3 árváltozását is nyomon fogja követni. Ezek keresett típusoknak számítanak a piacon, ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy eddig a 20 éves Škoda Fabia, illetve Audi A3 volt a legöregebb autó, amit számításba vettek az infláció szempontjából.

Szintén érintheti az autósokat, hogy ezentúl a GPS sem szerepel a listán, a benzin árváltozását pedig kisebb, az előző évi 8,1 helyett csupán 6 százalékos súlyozással veszik figyelembe.