Nyitókép: Omar Osman/Getty Images

Elemző: növekvő fogyasztás, csökkenő kamatok várhatóak

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2024. január 20. 19:28
Három százalékot meghaladó éves növekedést és gyors kamatcsökkenést vár az Equilor elemzője, az infláció csökkenését több tényező is befolyásolhatja.

Még nem dőlt el száz százalékosan, hogy sikerült-e tartósan leszorítani a tavalyi rekord magas inflációt – mondta Árokszállási Zoltán az InfoRádióban. Az Equilor elemzője szerint sok függ attól, hogy milyen irányt vesz a kormányzati gazdaságpolitika, hogyan fognak alakulni a nemzetközi inflációs trendek, és attól is, hogy mi fog történni az év második felében, amikor a tavalyi magas inflációs számokból adódó bázis el fog tűnni.

Kiemelte, hogy gyors volt a dezinfláció, de ebben szerepe volt annak, hogy a KSH folyamatos csökkenést számolt el a háztartási energiaárakban, és a nagyon gyenge belső kereslet is hozzájárult a folyamathoz.

A szakértő gyors ütemű kamatcsökkentésre számít,

és úgy számol, hogy tavasz végén, nyár elején lehet majd látni, hogy sikerült-e tartósan legyőzni az inflációt.

Árokszállási Zoltán szerint idén növekedési pályára állhat a fogyasztás, amihez hozzájárul a reálbérek növekedése, a kamatok csökkenése, és a hitelezésben várhatók pozitív fordulatok, ugyanakkor kirobbanó változásra nem számít.

A szakértő úgy véli, hogy a magánberuházások segíthetik a növekedést, majd hozzátette, hogy a Magyarországra érkező tőkeberuházások is lassan termőre fordulnak, de azok inkább 2025-ben éreztetik a hatásukat. Összességében a három százalékot enyhén meghaladó GDP-növekedést vár idén az Equilor elemzője.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Equilor: enyhén 3 százalék felett bővülhet idén a magyar gazdaság
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást