Nyitókép: Thomas Faull/Getty Images

Komoly összecsapás volt a parlamentben gázárügyben, a diktálósokról volt szó

Infostart / MTI
2024. január 8. 20:55
Az energiaszámlákról is szó volt az interpellációk során az Országgyűlés hétfői ülésén. Egy ellenzéki felszólaló szerint MVM nyerészkedjen a diktáló fogyasztókon.

Varju László bírálta a rezsicsökkentést, mondván: a magyarok fizetik Európa legmagasabb rezsijét, a szolgáltatók 400 százalékos extraprofitot keresnek a gázon.

Azt mondta: a havi diktálók rosszul járnak, ha valamelyik hónapban akár hidegebb, akár melegebb van az átlagnál, az MVM pedig "nyerészkedik" rajtuk.

Kijelentette:

hideg tél esetén egy 20 köbméteres extrafogyasztás már 15 ezer forintos pluszköltséget is jelenthet.

Azt kérdezte: miért hagyják, hogy az MVM a havi diktáló fogyasztókon nyerészkedjen?

Koncz Zsófia, a gazdaságfejlesztési tárca államtitkára elmondta: a kormány azon dolgozik, hogy fenn tudja tartani a rezsicsökkentés intézményét.

Emlékeztetett: a szocialista kormányok megígérték, hogy nem lesz gázáremelés, majd külföldi kézbe adták az energiavállalatokat. Kormányzásuk alatt aztán tizenötször emelték az energiaárakat. Felidézte azt is, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje megszüntette volna a rezsicsökkentését.

Cáfolta, hogy Magyarországon fizetnék az emberek a legtöbbet a gázért, azt mondta, ezt az Eurostat adatai is igazolják. Kijelentette:

a Fidesz-KDNP kormányzással még a DK szavazói is jól járnak.

A DK-s képviselő nem fogadta el a választ.