Covid-válságon túl, energia- és inflációs válságon talán lassan túl is folytatódik a tendencia: 2023-ban is folytatódik a vendéglátó-ipari bezárási hullám - állapította meg a Portfolio.hu KSH-adatokra hivatkozva.
A napi bezáró "átlag" 5,3 étterem, büfé, cukrászda vagy szórakozóhely.
A cikk fel is sorol néhány igen valószínű okot:
- Covid-válság utáni energiaválság
- infláció
- életszínvonal-csökkenés.
2019 derekán még 45 337 kereskedelmi vendéglátóhely működött Magyarországon, idén június végén azonban már csak 38 780 (15 százalékos csökkenés). De 2022 végéhez képest is jelentős a csökkenés, 970 hely zárt be, ez jelenti a napi 5,3-at. A 38 780 egységből 12 682-t üzemeltet önálló vállalkozó.
Az árak egyébként a megmaradó helyeken magasan az átlagos infláció felett nőttek (30 százalék a féléves bázisú emelkedés).
A cukrászdák sokáig tudták tartani magukat. Több mint 4 ezer működött az országban még a koronavírus-járványt követően is, de a mostani reálbérsokkot már nem tudták elviselni, és a számuk csökkenni kezdett. Idén már kevesebb, mint 3900 működik.
A kereskedelmi vendéglátóhelyekkel szemben a munkahelyi étkeztetést végző egységek, illetve a közétkeztetésben résztvevő éttermek száma az elmúlt években nőni tudott, azonban most, 2023 első felében ezeknek a száma is csökkent.