Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Már idén emelhetnék a minimálbért - erről beszélt az államtitkár

Infostart / InfoRádió
2023. október 31. 18:32
A jövőben csak akkor érkezhetne külföldi munkavállaló az országba, ha a magyar gazdaságnak szüksége volna rá - mondta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

Czomba Sándor úgy véli, hogy a külföldiek munkavállalását hamarosan szigorú és egyértelmű szabályok határozzák majd meg, ha az új törvény életbe lép.

A legfontosabb továbbra is az, hogy amíg a belföldi álláshelyeket magyar munkaerővel be lehet betölteni, addig magyar munkaerőt kell alkalmazni - hangsúlyozta.

A vg.hu beszámolója szerint Czomba Sándor arról is beszélt, hogy "olyan javaslat van a kormány asztalán a munkaadók és a munkavállalók jóvoltából, amellyel

előrehoznák december elsejére a két bérelem, az emelt minimálbér és a garantált bérminimum kifizetését".

Czomba Sándor azt mondta: a minimálbér 15 százalékos emelését mindhárom fél elfogadja, leginkább a garantált bérminimum 10 százalékos emelését övezi még vita. Hozzátette, hogy az idei évre javasolt egyszeri százezer forintos béren kívüli juttatást a kormány nem tartja jó megoldásnak, mert pont azok a kisebb cégek nem lennének képesek ezt megadni, ahol a legtöbb minimálbéres dolgozik.

Hozzátette: erről nincs még kormányzati döntés, de úgy vélte: ez egy elfogadható dolog lesz.

Az államtitkár szerint foglalkoztatási szempontból Magyarország az EU legjobbjai közé tartozik, belföldön előbb-utóbb mindenki találhat munkalehetőséget, ha tud és akar dolgozni.

Czomba Sándor arra számít, hogy a munkavállalói és munkaadói oldal hamarosan megállapodhat a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi emeléséről, hosszabb távon pedig elképzelhetőnek tartja, hogy megszűnik a két kategória közötti különbség.