Nyitókép: Getty Images/ Thanasis Zovoilis

Rövidesen baj lesz az európai nyugdíjrendszerrel

Infostart
2023. október 13. 04:45
Az Egészségügyi Világszervezet figyelmeztet: rohamosan öregednek az európai társadalmak, ami a nyugdíjrendszereket is veszélyezteti.

Az európai régióban már 2024-ben túl fogja haladni a 65 év felettiek száma a 15 év alattiakét - írja a penzcentrum.hu a WHO publikációja alapján. A társadalom elöregedése gazdasági, szociális és egészségügyi problémákat hordoz magában, amikre előre fel kellene készülnünk. Ráadásul az Egészségügyi Világszervezet nem csak a földrajzi értelemben vett Európáról beszél, az ő értelmezésükben a régió 53 országot foglal magába és Közép-Ázsiáig tart. A telex.hu cikke alapján így a klasszikus értelemben vett Európában még súlyosabb lehet a helyzet.

A WHO szerint az egészségügyi ellátás általánossá válásával, a higiéniai feltételek javulásával, betegségek legyőzésével globális viszonylatban is meredeken nő a várható élettartam. Ez magával húzza a korosztályok aránya közötti eltolódást.

A Föld teljes lakosságát figyelembe véve 2060-ra várható, hogy a 65 év felettiek "átveszik a hatalmat".

Ezek szerint Európa jelenleg 40 évvel előzi meg a trendet, Magyarországon azonban ennél is rosszabb a helyzet. A Telex megjegyzi cikkében, hogy hazánkban valamikor 2000 és 2010 között volt egyenlő a 65 felettiek és 15 alattiak aránya, napjainkra az előbbiek nagyjából másfélszeres többségben vannak.