Nyitókép: Facebook/Technológiai és Ipari Minisztérium

A zöld rendszámok korlátozására készülhet a kormány

Infostart
2023. október 4. 09:59
Egy minisztlriumi előterjesztés szerint kizárhatják a plug-in hibrideket a zöld rendszám használatára jogosult gépjárművek közül.

A Telex ír arról, hogy a zöld rendszámok korlátozására készül az Építési és Közlekedési Minisztérium. Egy előterjesztés szerint a jövőben forgalomba helyezett példányok mellett a már forgalomban lévő elektromos hálózatról tölthető, de alapvetően nem elektromos hajtású autók rendszámát szintén hagyományosra cserélnék a következő műszaki vizsgán.

Eddig 74 ezer zöld rendszámot adtak ki június végéig, ezek közül 33 ezer kocsitulajdonos lehet érintett.

Amennyiben a terv megvalósul, a továbbiakban csak a hagyományos villanyautók, és egyéb járművek használhatnák a környezetkímélő konstrukciókhoz kitalált, 2015-óta létező zöld alapszínű hatósági jelzést.

A lap emlékeztet, hogy az Autógyártók Európai Szövetsége friss statisztikáiból az látszik, hogy a kedvezmények megszüntetése után beszakadt a kereslet: idén januártól augusztus végéig 41 százalékkal kevesebb konnektoros hibridet adtak el Németországban. Ugyanakkor Hollandia, Franciaország és Svédország még mindig felfelé húzza ezt az átlagot, így némi csökkenés után az év első nyolc hónapjában 7,4 százalékot tett ki a plug-in hibridek aránya az unió teljes piacán.