Nyitókép: georgeclerk/Getty Images

Új, hatalmas piacra léphet be az OTP Bank

Infostart
2023. szeptember 26. 17:09
Lengyel lapértesülések szerint az OTP is versenyben van egy eladó lengyel bankért, amiért az Erste is küzd.

A Puls Biznesu lengyel napilap – meg nem nevezett forrásokból – úgy értesült, hogy

az OTP és az Erste is az érdeklődők között van a lengyel VeloBank megszerzéséért folytatott versenyben

– számolt be a Portfolio.

A gazdasági portál emlékeztet, hogy augusztus közepi lengyel lapértesülések szerint a legnagyobb lengyel bank, a PKO is mérlegelte, hogy ajánlatot tesz a fent nevezett pénzintézetre, de akkor, a PKO megbízott vezérigazgatója, Dariusz Szwed azt nyilatkozta, hogy erről még nem hoztak döntést.

A lengyel bankgaranciaalap, a BFG június 30-án indította el hivatalosan a VeloBank 100 százalékos részesedésének eladási folyamatát. A BFG a VeloBank részvényeinek 51 százalékát birtokolja, míg a Kereskedelmi Bankok Védelmi Rendszere (SOBK) a fennmaradó 49 százalékot.

A BFG hétfőn közölte, hogy a VeloBank értékesítési folyamatának 2023. június 30-i elindítását követően a Bankgarancia Alap nem kötelező érvényű ajánlatokat kapott, aminek értékelése folyamatban van, és ezzel lezárult az értékesítési folyamat első fordulója. A folyamat következő szakasza a megfelelő időben kezdődik, amikor is a kiválasztott befektetők meghívást kapnak a második fordulóra.

Volt már nagyobb

A VeloBank egy univerzális bank, lakossági, kkv, önkormányzati és lakásszövetkezeti ügyfelekkel. Mérlegfőösszege alapján a tizedik legnagyobb lengyel pénzintézet. Idén június végén a bank mérlegfőösszege 43,4 milliárd zloty, vagyis közel 3690 milliárd forint volt, saját tőkéje pedig 1,13 milliárd zloty, közel 96 milliárd forint – teszi hozzá a Portfolio – vagyis, ha könyv szerinti érték közelében venné meg a bankot az OTP, akkor

százmilliárdos felvásárlásról lenne szól,

aminél ugyan voltak már komolyabb akvizíciói a hazai banknak az elmúlt években, de a felvásárlás így is a nagyobbak közé tartozna az OTP történetében.