Az Agrármarketing Centrum régi vállalása, hogy nyári rendezvényeken, fesztiválokon hazai termesztésű idénygyümölcsöket kóstoltat a kilátogatókkal. Ondré Péter megjegyezte, nagy örömükre szolgált, amikor egy alkalommal olyan 18-19 éves fiatalokat kínáltak, akik addig soha életükben nem kóstoltak friss meggyet, és első tapasztalásuk során nagyon rácsodálkoztak, hogy milyen nagyszerű gyümölcsről is van szó.
Az íze mellett ugyanakkor a meggy élettani hatása sem elhanyagolható – hívta fel a figyelmet az ügyvezető. Rengeteg C-vitamint található benne, de B- és K-vitaminban is gazdag, emellett vasat, kalciumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Kiváló hatással van a szívműködésre és az emésztésre, vízhajtó hatással rendelkezik, tehát számos, az egészségre pozitív hatással bír – tette hozzá.
A magyarok meggyfogyasztását illetően elmondta: egy normál „békeévben” körülbelül 70 ezer tonna gyümölcs terem az országban, aminek döntő hányada, nagyságrendileg 50 ezer tonna a feldolgozóiparban hasznosul, vagyis meggybefőtt lesz, aminek Magyarország mellett a másik fontos piaca Németország. A meggytermés körülbelül 5 százaléka az, amit friss gyümölcsként fogyasztunk, tehát jellemzően feldolgozott termékként, konzervként, meggyléalapanyagként, egyéb készítmények formájában kerül forgalomba.
Az idei meggytermés körülbelül 15-20 százalékkal marad el a már említett normál mennyiségtől,
ami részint a tavalyi aszálynak is köszönhető. A szakember elmondása szerint tavaly több ültetvényben is 15-20 százalékos faállomány-elhullás volt tapasztalható, illetve idén tavasszal is voltak olyan hideg éjszakák, amik visszavetették a virágzását. A minőségre nem lehet panasz, és Ondré Péter tudomása szerint az ágazati szervek komolyan dolgoznak azon, hogy a felvásárlói árak is „helyénvalóak” legyenek.