Nyitókép: Pixabay

Megnyugtató hírek érkeztek a földgázpiacról

Infostart
2023. július 12. 15:08
A hollandiai tőzsdén újra 30 euró alatt van a földgáz megawattóránkénti ára. A tárolók is telítettek, az ipar alkalmazkodott, a piac jelenleg nem tart a következő téltől.

30 euró alá csökkent a földgáz megawattóránkénti ára a hollandiai tőzsdén, ami meghatározó Európa szempontjából. A tárolók is tele vannak, a piac most jóval kevésbé tart a következő fűtési időszaktól – írja a Napi.hu.

A lap emlékeztet, hogy az orosz gázról való leválás idején 300 euró fölé szaladó ár már idén májusban 30 euró alá esett, a mélypont 23 körül volt. Ez hirtelen túl nagy csökkenés volt, ezért felpattanás következett, ami végül csak átmenti tendenciának bizonyult.

Mint olvasható, az áremelkedés előbbi esetben technikai jellegű lehetett, mivel törvényszerű, hogy amennyiben valaminek az ára 300 euróról 23 euróig esik, akkor azután hirtelen drágulás következik, hiszen sokan tartanak a korábbi magas áraktól.

A földgáz ára most 29 euróig esett vissza.

A gazdasági portál kitér arra is, hogy a gáztározók telítettsége – money.it adatai alapján – már 80 százalékos, miközben ilyenkor átlagosan 60 százalék szokott lenni. Télig így már nem sokat kell venni a teljes töltöttséghez, miközben a fogyasztás továbbra is alacsonyabb, mint a váláság előtti időszakban.

Az ipar is visszavett a fogyasztásból, és növelte az energiahatékonyságot, valamint az energiahordozók szerepét is, hogy kevésbé függjenek a gáztól. Az Európai Unió korábban vállalta, hogy 2024 márciusáig 15 százalékkal csökkenti a gázfogyasztást a korábbi évekhez képest – olvasható mások mellett.