Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Varga Mihály: a baloldali módosítók 3200 milliárdos adóemelést jelentenének

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2023. június 28. 11:24
A kormány a jövő évi költségvetés tervezéskor csak a felelős, átgondolt módosító javaslatokat tudja támogatni – jelentette ki a pénzügyminiszter egy, a közösségi oldalára feltöltött videóban.

Beérkeztek a baloldali pártok módosító javaslatai a jövő évi költségvetéshez, amik Varga Mihály elmondása szerint összesen 6528 milliárd forinttal borítanák fel a 2024. évi büdzsét.

Ebből közel 3200 milliárd forint adóemelést jelentene, és a vállalkozói réteget sújtanák legerősebben

– tette hozzá. A tárcavezető példaként említette, hogy a társasági adót 9 százalékról 5 százalékra emelnék, ami több ezer milliárdos terhet róna a cégekre.

Bár a legtöbb módosító javaslatban még csak forrást sem jelölnek meg azok finanszírozására, a költségvetés 200 milliárd forintos tartalékát nyolcszor költenék el – hangzik el a videóban. A pénzügyminiszter számításai szerint a költségvetési hiányt ezzel 2,9 százalékról 10 százalék fölé növelnék a baloldali pártok.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a jövő évi költségvetés a védelem költségvetése, ami háborús időkben is garantálja az ország biztonságát, megvédi a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést.

A költségvetés lehetővé teszi, hogy tovább csökkentsük a költségvetés hiányát és az államadósságot.

A megalapozatlan, átgondolatlan, pusztán mindenre több pénzt költeni akaró javaslatok veszélyeztetik az elért eredményeket, ezért a költségvetés tervezésekor csak a felelős, átgondolt javaslatokat tudjuk támogatni

– fogalmazott a pénzügyminiszter.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Varga Mihály az ellenzéki költségvetési módosítókról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást