Nyitókép: Halfpoint Images/Getty Images

Kedvezményt kaptak a kisebb vendéglátóhelyek

Infostart
2023. június 27. 12:55
Az adatszolgáltatási kötelezettségre haladékot kaptak, sőt, van, akinek jövőre sem lesz kötelező.

Júliustól már a vendéglátóüzletek és turisztikai attrakciók számára is bevezették volna a NTAK adatszolgáltatási kötelezettséget. A Magyar Turisztikai Ügynökség azonban szakaszos bevezetést javasolt, amit a kormány meg is fogadott – írja az Index.

A Magyar Turisztikai Ügynökség azt javasolta, hogy csak a 100 millió forint nettó árbevétel feletti szolgáltatók legyenek az első szakaszban érintettek, és a most megjelent Magyar Közlöny szerint rendeletében a kormány is így változtatott a szabályozáson.

2023. július elsejétől a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba történő adatok szolgáltatására és továbbítására kizárólag csak a tavaly 100 millió forintnál nagyobb nettó árbevételt elért vállalkozások kötelesek. A következő lépésben, 2024. január elsejétől pedig azokra vonatkozik az előírás, akiknek a 2022. évi nettó árbevétele szolgáltatási helyenként több mint 12 millió forint volt. Az ezt el nem érő vendéglátóüzletek és turisztikai szolgáltatók számára az adatszolgáltatás utána sem lesz kötelező.