Nyitókép: stefanamer/Getty Images

Így lehet spórolni a nyári autós utazásokon

Infostart
2023. június 27. 10:42
Az árnövekedés hatására 2023 első negyedévében visszaesett az üzemanyagok forgalma, a drágulás különösen a nyári hónapokban, hosszabb utazáskor jelent komoly kiadást.

A kormány tavaly december 6-án szüntette meg a 95-ös benzinre és a gázolajra érvényes, literenként 480 forintos hatósági árat, vagyis a fogyasztóknak ettől kezdve kivétel nélkül ismét a piaci árat kell megfizetniük tankoláskor az üzemanyagokért. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy a csaknem 13 hónapig tartó hatósági áras időszak után, december 6-án késő este a benzin ára 641, a gázolajé 699 forintra ugrott fel. Az elmúlt hónapokban rendeződött a piac, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2023. június 7-én kiadott Heti Monitor jelentése szerint a 95-ös benzin átlagára 576, a gázolajé pedig 554 forint volt ezen a napon.

A hatósági ársapkák kivezetését követően, 2023 első negyedévében a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) adatai szerint jelentősen, összességében több mint 18 százalékkal visszaesett az üzemanyagok forgalma a hazai kutakon a megelőző év azonos időszakához képest. A 95-ös benzinből csaknem 9, a dízelből pedig 20 százalékkal fogyott kevesebb, mint egy évvel korábban. A forgalom visszaesését a szakértők egyértelműen a hatósági árak megszűnésével, a jóval magasabb piaci árak visszatérésével magyarázták.

A tapasztalatok szerint a jó idő beköszöntével, különösen nyáron még azok közül is sokan útra kelnek, akik télen inkább a garázsban pihentetik az autójukat. Ez a kirándulások, nyaralások időszaka, amikor a legtöbben előre megtervezik, és lehetőség szerint igyekeznek optimalizálni a kiadásaikat. Az OTP Bank akciója nekik kedvez, hiszen azok az ügyfelek, akik a július végéig tartó akciós időszakban kötnek új OTP Bonus, BonusGold hitelkártyaszerződést, valamint megfelelnek néhány további feltételnek, a hitelkártyával vásárlásaik után kapható visszatérítésen felül az első két hónapban kiemelt összegű jóváírást kapnak a tankolás árából.

A bank megrendelésére készült országos reprezentatív kutatás eredménye szerint a tankolás a negyedik helyen szerepel a hitelkártyával lebonyolított fizetések népszerűségi listáján.

Az akció meghirdetésében az is szerepet játszik, hogy itthon egyre többen autóznak. A KSH adatai szerint 2018 óta a magyarországi személygépkocsik száma, ugyanakkor az átlagéletkora is folyamatosan emelkedik. A legfrissebb, 2022 decemberi statisztikák szerint 4 millió 94 ezer személyautó futott a hazai utakon, 453 ezerrel több, mint négy évvel korábban. A vizsgált időszakban a személygépkocsik átalagéletkora 14,2-ről 15,4 évre emelkedett.