Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Szállodások, vendéglátók: „ha nehezen is, de túléltük”

Infostart / InfoRádió - Domanits András
2023. április 14. 13:33
A szállodákban nem tűnik olyan mértékűnek a munkaerőhiány, mint korábban, de vannak olyan állások, ahol nehezebb embert találni, ilyen például a konyhai személyzet – mondta el az InfoRádiónak Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

„A legnehezebb rész a bizonytalanság” – csapott bele Flesch Tamás.Vagyis nehezen látnak előre már középtávra is.

Azért vannak pozitívumok.

„A külföldi vendégéjszakák tekintetében nagyon jó év várható, a belföldiek tekintetében pedig sok mindentől függ a szezon. Egyelőre az április-május elég bizonytalan, azért bízunk benne, hogy fognak jönni a vendégek, de ott

az egész gazdasági helyzet, az infláció nagyon meghatározza a kereslet alakulását”

– mondta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Arról is beszélt, hogy a szállodák nehezen élték túl a telet, de túlélték, és ez óriási eredmény. Pedig az ősszel aggasztónak tűnt a helyzet.

Több oka is van a jó fejleménynek:

  • kormányzati intézkedések,
  • enyhe tél,
  • az energiaárak csökkenése,
  • az év vége erős volt.

Az első negyedévet erősnek tartja, csak a március volt gyöngébb valamivel a vártnál.

Egyre inkább az az általános, hogy a foglalásokat az utolsó pillanatokban teszik meg az emberek, emiatt még nehezebb tervezni, ez nagyon kemény, szinte hetente kell módosítani a terveket – mondta. Ám hozzátette:

van vendég, ez a legnagyobb boldogság.

„Nehéz a munkaerőkérdés – mondta az elmúlt időszak egyik legégetőbb problémájáról. – Nem tűnik annyira akutnak a helyzet, mint volt pár évvel ezelőtt, ettől függetlenül a szezonális üzletek, a balatoni és egyéb üzletek nyitásával biztos, hogy megint erősödni fog ez a probléma. Változatlanul elég sokan elmentek külföldre is dolgozni, és a szakma reputációján még nem állt helyre az elmúlt három év viszontagságos helyzete után. Vannak helyek és vannak szakmák vagy állások, ahol még nehezebb találni embert. A következő hónapok slágere majd a szakács-felszolgáló személyzet megtalálása lesz, de hát ehhez hozzá vagyunk már lassan szokva.”


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szállodások, vendéglátók: „ha nehezen is, de túléltük”
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást