Nyitókép: Andrii Yalanskyi/Getty Images

Megjött a friss GDP-adat

Infostart
2023. február 14. 08:43
Magyarország bruttó hazai terméke 2022 IV. negyedévében a nyers adatok szerint 0,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal csökkent. 2022-ben a GDP volumene 4,6 százalékkal növekedett.

A növekedéshez több nemzetgazdasági ág hozzájárult, leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások. Az iparon belül különösen a közúti jármű, illetve a villamos berendezés gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként az ingatlanügyletek, valamint a szállítás, raktározás bővülése volt jelentős az egy évvel korábbihoz mérten.

A növekedést főként a mezőgazdaság jelentős visszaesése fékezte,

de a Portfolio elemzése szerint az is hozzájárul a visszaeséshez, hogy az energiaválság jelentős mennyiségű jövedelmet szív ki az országból (főként az infláción és a költségvetési kiigazítási kényszeren keresztül).

A IV. negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva 0,4 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye.

A nemzetgazdaság teljesítménye 2022-ben a nyers és a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt 4,6 százalékkal haladta meg az előző évit.

Azzal, hogy a novemberi után a decemberi adat is negyedéves visszaesést mutat, vagyis két egymást követő időszakban csökkent a GDP, Magyarország technikai recesszióba került. Grafika: KSH

A novekedes.hu megjegyzi, hogy a 4,6 százalékos tavalyi éves GDP-növekedés sokkal jobb az uniós átlagnál. Az Európai Bizottság hétfőn közölt Téli Jelentésében szereplő adatok szerint a cseh (2,5 százalék) és a szlovák GDP növekedés (1,7 százalék) is lassabb volt. A magyar ütem csak kissé maradt el az osztrák és a lengyel szinttől (4,9 százalék), Romániában pedig 4,5 százalék volt a növekedés.

Tavaly a legnagyobb mértékben Írország, Spanyolország, Portugália, Görögország és Horvátország gazdasága bővült az EU-ban.