Nyitókép: Pexels.com

Nem meglepetés a Fed friss kamatdöntése

Infostart / MTI
2023. február 1. 21:58
Folyamatosan emelkedik Amerikában az irányadó kamat.

A Fed az előző négy alkalommal összesen 125 bázisponttal emelte az irányadó kamatot.

Szerdai kamatdöntése után kiadott közleményében a Fed hangsúlyozta, hogy az infláció elleni harc részeként "folyamatosan tovább emeli" a hitelfelvételi költségeket. Az infláció valamelyest mérséklődött, de továbbra is magas - áll a közleményben.

A Fed szerint például az oroszok Ukrajna ellen háborúja továbbra is hozzájárul a "fokozott globális bizonytalansághoz". Fontos változás a korábbi megfogalmazásokhoz képest, hogy a kamatdöntők ezúttal már nem hivatkoztak a háborúra és a koronavírus-járványra, mint amelyek közvetlenül hozzájárulnak az árak emelkedéséhez.

A Fed szerint miközben az amerikai gazdaság továbbra is "szerényen nő" és "erőteljes" a munkahelybővülés, továbbra is "kiemelten követik az inflációs kockázatokat".

A Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) szerint a kamatsáv folyamatos emelésével végsősoron teljesül az a cél, hogy az inflációt idővel visszaszorítsák a 2 százalékos célszintre.

A Fed közölte, hogy a jövőbeni kamatdöntéseiknél figyelembe veszik a már végrehajtott monetáris politikai szigorításokat és azoknak a gazdasági aktivitásra és az inflációra gyakorolt késleltetett hatását. A Fed jelezte továbbá, hogy folytatja a kincstárjegyek, jelzálogfedezetű értékpapírok állományának csökkentését a májusban kiadott, a Federal Reserve mérlegének csökkentésére vonatkozó tervekben rögzített mértékben.

A Fed legközelebbi kamatdöntő ülésének a döntését március 22-én ismertetik, és ekkor frissített amerikai makrogazdasági előrejelzést is közzétesznek.