Nyitókép: Balogh Zoltán

Számok bizonyítják, hogy csökken a panelek ára, mutatjuk, hogy mennyivel

Infostart
2023. január 31. 18:45
A jövőben könnyebb lesz meghirdetni a panellakásokat, az ingatlan.com ugyanis digitalizálja a budapesti panelek alaprajzait. Az iroda adatai szerint az ilyen lakások ára már csökken.

Hónapokkal ezelőtt indult a fejlesztés, és mára már több mint 1100 féle panelalaprajz érhető el, ami lefedi az összes budapesti panellakás több mint 60 százalékát – fogalmazott Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A lakások árán és elhelyezkedésén túl a vevőknek kiemelten fontossá vált az elrendezésük is, mert ez alapján tudnak dönteni arról, hogy az adott ingatlanban kényelmesen elférnek-e az odaköltözők. 2023-ra eljutottunk oda, hogy alaprajz nélkül ingatlant hirdetni szinte teljesen értelmetlen, mert a vevők részéről ez alapelvárás lett – tette hozzá Balogh László.

Budapesten januárban több mint 27 ezer eladó panellakás volt eladó, ami majdnem hétszázalékos bővülésnek felel meg tavaly szeptemberhez képest – olvasható a novekedes.hu cikkében.

A panelek átlagos négyzetméterára 1,1 százalékkal 782 ezer forintra csökkent,

ami több mint 20 százalékkal kevesebb, mint a budapesti téglalakások 1,02 millió forintos átlagos négyzetméterára. Szintén nőtt az eladó panelek száma a vármegyeszékhelyeken: négy hónap alatt 15 százalékkal bővült a kínálat, így januárban majdnem 14 ezer lakásból válogathattak a vevőjelöltek.

Az átlagos négyzetméterár 550 ezer forintot tett ki, ami lényegében megegyezik a szeptemberi értékkel. A vármegyeszékhelyek közül Győrben és Veszprémben egyaránt három-három százalékkal 616 ezer, illetve 655 ezer forintra, Székesfehérváron pedig két százalékkal 646 ezer forintra mérséklődött az átlagos négyzetméterár.