Nyitókép: archideaphoto/Getty Images

Komoly versenytársai lettek a téglaépületeknek – házpiaci körkép

Infostart / InfoRádió - Várkonyi Gyula
2023. január 25. 20:15
Családi ház, mobilház, társasház vagy könnyűszerkezetes faház? Az ingatlanárak elszabadulása miatt a szakemberek szerint egyre inkább javasoltak az alternatív technológiák.

A klasszikusnak vagy hagyományosnak tekinthető téglaépítésű házak mellett mára számtalan alternatíva létezik a technológiai fejlődésnek köszönhetően. Vannak mobilházak, konténer- és könnyűszerkezetes házak, gyorsházak – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Sándor Tünde, a VG újságírója, aki minap megjelent cikkében szakértők segítségével járta körbe, hogy miből és hogyan lehet ma építkezni Magyarországon, és hogy mik az előnyei, hátrányai, és mennyire jók energetikai szempontból a különböző épületek.

Az úgynevezett szerelt technológiás házakról kiemelte: méretpontosak, nagy üzemben készülnek robottechnológiával, jól tervezhetők a költségeik, ráadásul nagyon gyorsan elkészíthetők. A viszonylag újdonságnak számító modulházakkal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy elemenként is bővíthetők, illetve szűkíthetők szükség esetén.

A könnyűszerkezetes házakra kitérve megjegyezte, maga a fogalom elavultnak tekinthető, miután a manapság hagyományos technológiával épülő házaknak is már olyan modern építőanyagok lehetnek, hogy azokra is helytálló ezek ismérvei. A mobilházakat úgy kell elképzelni, mint egy lakókocsit, tehát kompletten ki lehet szállítani a közúton, míg a modulházak elemenként vásárolhatók, bővíthetők.

Határ a csillagos ég!

Az újságíró elmondása szerint az alternatív technológiákkal készül épületek energetika, fűtés és hőszigetelés szempontjából felveszik a versenyt a hagyományos téglaépületekkel, sőt, többet is tudhatnak. Egészen rezsimentes, karbantartást hosszú távon sem igénylő kivitelű épületek is vannak már.

Persze ennek megfelelően a négyzetméterárak 500-650 ezer forinttól indulnak – ami egy kulcsrakész, minden követelménynek megfelelő klasszikus családi házra értendő –, és akár az egymillió forintot is meghaladhatják egy minden extrával, hűtő-fűtő berendezéssel, megújuló energiaforrással, okosvezérléssel felszerelt épület esetében. "A határ a csillagos ég" – fogalmazott.

Sándor Tünde arra is kitért, hogy egy-egy alternatív technológiával készült épület nem azért olcsóbb, mert kevesebbet tud vagy mondjuk kevésbé bírja az időjárási körülményeket, hanem a költségek tervezhetősége miatt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Komoly versenytársai akadtak a téglaépületeknek – építkezési körkép
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást