Nyitókép: Pixabay

Mi lesz most a babaváróval?

Infostart
2022. december 16. 11:25
Az egyik legnépszerűbb lakossági hitel, de a célcsoport nagy része már felvehette, ez a kivezetés mellett szól. Bár trendszerűen csökken a volumene, ha januártól nem lenne elérhető, nagy kiesést jelentene az egyébként is szűkülő lakossági hitelpiacon.

Napokon belül döntés születhet az elvben az év végével kifutó babaváró hitel sorsát illetően. Bár a hosszabbítás ellen is vannak érvek, az kétségtelen tény, hogy a konstrukció – amellett, hogy nagyon sikeresnek bizonyult – katalizátor szerepet is betöltött a lakossági hitelpiacon, így hiányát az ügyfelek mellett megéreznék a bankok is – írja a vg.hu.

Közel 2 ezermilliárd forintnyi hitelszerződés és 1850 milliárd forint körüli állomány – ez a 2019 júliusa óta elérhető, és elvben ez év végével kifutó babaváró hitel október végi állapotok szerinti mérlege. A gyermekvállalásra készülő fiatal párokat támogatni hivatott konstrukció ezzel megkerülhetetlen tényezővé vált a lakossági hitelpiacon, hiszen október végén már

18,8 százalékkal részesedett a teljes portfólióból,

úgy, hogy már messze megelőzte az állományuk alapján 12,9 százalékos súlyú személyi kölcsönöket is.

A babaváró hitelnek emellett igen fontos a szerepe abban is, hogy az idei év első tíz hónapjában az összes megkötött lakossági hitelszerződésen belül már a 40 százalékot közelítette a támogatott konstrukciók aránya. A járvány időszakában pedig igen jót tett a piacnak, hogy a babaváró iránt viszonylag stabil tudott maradni a kereslet: a 2020-ban folyósított összes fogyasztási hitelnek több mint a felét ez az egy termék adta.

A gyermekvállalást tervező ügyfeleken kívül persze a bankok is kedvelték a konstrukciót: egyrészt a gyermekvállalásra készülő hitelképes fiatal párok minden szempontból kitűnő célcsoportot jelentenek, másrészt a babavárónak jelentős katalizátor szerepe is van a piacon: nagyon sokan fordították lakáscélra a kölcsönt.

A folytatás ellen is szólnak azonban érvek: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter például a közelmúltban úgy nyilatkozott a konstrukcióról, hogy

betöltötte a szerepét, hiszen aki akarta, már felvette.

Ez a vélekedés pedig nagyon úgy tűnik, hogy helytálló a lap szerint. A babaváró kedvezményezetti köre ugyanis egy jól körülhatárolható réteg, így az idő előrehaladtával egyre szűkül az a potenciális ügyfélkör, amelynek reális alternatíva ez a támogatott konstrukció. Ez a körülmény már a szerződéskötési volumeneken is látszik, hiszen a frissen felvett volumen októberben érte el eddigi mélypontját (28,6 milliárd forintot), és idővel csökkent az érdeklődés iránta.

A lap azt is hozzáteszi, hogy ez a havi pár tízmilliárd is nagy kiesést jelentene a kivezetés esetén az egyébként is szűkülő lakossági hitelpiacon.