Nyitókép: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Már nem Elon Musk a leggazdagabb ember a világon

Infostart
2022. december 14. 17:35
Bernard Arnault, az LVMH elnök-vezérigazgatója vette át tőle a címet.

A Tesla részvényei hétfőn is estek: idén értékük több mint 50 százalékot zuhant, részben azért, mert Elon Musk sok részvénytől szabadult meg a Twitter felvásárlását megelőzően.

Musk vagyonának növekedését, amely nagyrészt a Tesla-részvényekhez kötődik, az autógyártó részvényárfolyamának hatalmas emelkedése hajtotta. Két év alatt több mint ezer százalékot emelkedett értékük – írja a CNBC.

Bernard Arnault holdingeszközökön és családi trösztökön keresztül az LVMH szavazati joggal rendelkező részvényosztályának valamivel több mint 60 százalékát birtokolja, a világ jelenlegi leggazdagabb emberének vagyona a Forbes szerint 186,2 milliárd dollár. Az LVMH részvényei csak másfél százalékot vesztettek idén értékükből.

Musk jelenleg a Tesla forgalomban lévő részvényeinek 14,11 százalékát birtokolja, valamint a SpaceX részvényeinek több mint 40 százalékát. Az ő vagyonát most 181,3 milliárd dollárra teszi a Forbes.

A Bloomberg Milliárdos Index, amely némileg eltérő módszertant használ, még mindig Muskot tartja a világ leggazdagabb emberének, 168 milliárd dollárral, szemben Arnault 167 milliárdjával.

Elon Musk vagyonára a Twitterben zajló változások is hatást gyakorolnak, ezek sorában a legfrissebb az, hogy a Twitter feloszlatta a biztonságért felelős tanácsát, amely 2016-ban alakult meg és feladata a gyűlöletbeszéd, a gyermekek kizsákmányolása és egyéb a platformon előforduló problémák elleni küzdelem. Közel száz civil és emberjogi csoport volt a tagja, legutóbb hétfő este kellett volna üléseznie, ám nem sokkal a tervezett találkozó előtt a tagok e-mailben kaptak hírt arról, hogy a bizottság már nem létezik. Elon Musk már nem sokkal a Twitter felvásárlása után közzétette, hogy változtatni tervez a moderálási elveken – írja a Sky News.