Nyitókép: Getty Images/ Tuomas A. Lehtinen

Csúcsra jutott az infláció, és még marad is ott egy darabig

Infostart
2022. december 14. 19:32
Arra viszont még éveket kell várnunk, hogy a 2019-es szintre kerüljön vissza.

"Az infláció idén eljutott a csúcspontra, de még jövőre is a pandémia előtti idők szintje fölött marad" – mondta David Mann, a Mastercard Economics Institute ázsiai-csendes-óceáni, közel-keleti és afrikai vezető közgazdásza a CNBC-nek.

A nemzeti bankok világszerte emelték a kamatlábakat még novemberben is a magas inflációra adott válaszként. A G10-ek mellett a feltörekvő piacok nemzeti bankjai is erre kényszerültek.

"Az infláció nagy kihívás: megugrott és még mindig nagyon magas szinten áll"

– mondta Mann, aki abban is veszélyt lát, ha a nemzeti bankok a szükségesnél magasabb kamatláb-emelést hajtanak végre. Nehéz helyzetet alakíthat ki, ha a nemzeti bankok túl messzire mennek és túl gyorsan kell visszafordulniuk erről az útról – vélekedett.

Az infláció ellenére egyes piacokon a fogyasztók továbbra sem vonakodnak költeni – ez igaz Amerikára, ahol az utazás terén is érzékelhető ez. Sokan keresnek élményeket, és hajlandók meghúzni a nadrágszíjat annak érdekében, hogy ilyesmit engedhessenek mag maguknak. Mann szerint ugyanis nagyon sokan tartanak attól, hogy bár jelenleg nincsenek életben a koronavírussal kapcsolatos korlátozások, de

ezek esetleg visszatérhetnek a későbbiekben,

még ha ez a forgatókönyv nem is túl valószínű.