Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

A Gazprom belengette utolsó földgázvezetékének leállítását

Infostart
2022. november 22. 16:42
Az orosz állami gázcég azzal fenyegetőzik, hogy leállítja az Európába Ukrajnán keresztül érkező gázszállításokat. Ez más helyzetbe hozná Magyarországot is, hiszen Ukrajna felől is importálhatna gázt, de így a Török Áramlat maradna az egyetlen még aktív európai tranzitútvonal.

A Gazprom bejelentette: november 28-tól korlátozni fogja az Ukrajnán át Európába tartó földgázszállítást. Azzal érvelnek, hogy a Moldovának szánt gázmennyiségek egy részét Ukrajnában tárolják be és onnan szállítják tovább. Szerintük a tranzitmennyiség egy része nem jut el a moldáviai fogyasztókhoz, tehát ezzel egyenlő arányban csökkentik az Ukrajnába irányuló exportot. Az útvonalat az Európába irányuló további szállításra is használják, de már jóval kisebb kapacitáson, mint a háború előtt – írja a napi.hu.

A kereskedők és a politikai döntéshozók arra számítottak, hogy az utolsó ukrajnai vonalon is visszafogják az orosz a gázszállítást. A hírre délután 1-ig az ICE TTF-en 2,75 százalékkal emelkedtek a gázárak a decemberi szállítások esetében. Jelenleg 119,350 euró egy megawattóra ára.

A portál azt írja, Európában attól tartanak, hogy a Moldovával kapcsolatos probléma egy teljes leállás kezdetét jelentheti. A készletek nyújtanak némi puffert, de az orosz gáz nélküli tél kihívást jelentene Európa számára – számol be a Bloomberg.

A Gazprom számításai szerint Ukrajna eddig 52,52 millió köbméter Moldovának szánt gázt nem továbbított a szomszédos országba.

Ha az egyensúlyhiányok fennmaradnak, az orosz cég november 28-án elkezdi csökkenteni az Ukrajnába irányuló gázszállítások mennyiségét. Az utolsó megmaradt tranzitútvonal a nyugat-európai piacokra jelenleg napi mintegy 43 millió köbmétert küld Európába.

Október óta a Gazprom lecsökkentette a Moldovába irányuló gázszállítást, és ígéretet tett arra, hogy a következő hónapban is ezen a szinten tartja a tranzitot. Ha leállítják az ukrajnai tranzitot, akkor csak a Török Áramlat szállítana Magyarországig földgázt. A vészhelyzetben felértékelődhet a magyar hálózat szerepe.

Ha a Török Áramlat kiesne a rendszerből, Magyarország is szállíthatna földgázt Ukrajna felől. Az FGSZ Földgázszállító adatai szerint viszont Beregsuránynál nincs áramlás a két ország között, és export sem folyik Ausztria vagy Szlovákia felé.

A Török Áramlaton az elmúlt időszakban folyamatosan csökkent az orosz gáz tranzitmennyisége. A Bruegel Intézet összesítése szerint múlt hétig augusztus vége óta 317 millió köbméterről 186 millió köbméterig csökkent az import, ám az elmúlt két hétben 211-ról 217 millió köbméterig emelkedett.