Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Itt az ársapka, amit egy éve nem veszünk le

Infostart
2022. november 15. 15:50
Tavaly november 15-én lépett életbe a hatósági ár az üzemanyagoknál, azóta 480 forintba kerül a benzin és a gázolaj literje.

2021. november 15-én lépett életbe a hatósági árszabályozás az üzemanyagoknál a kormány döntése után. Az egy év alatt valamelyest módosult a szabályozás – például nyár óta csak magyar autósoknak jár a kedvezmény, azóta tovább szigorítottak, és már céges kocsikba sem lehet olcsóbb üzemanyagot tankolni –, illetve a legtöbb helyen naponta csak egyszer, valamint bizonyos mennyiségben lehet csak feltölteni a kocsit – írja a vg.hu.

A döntés utáni első napokban több hír is érkezett arról, hogy rendkívül rosszul járnak a szolgáltatók, a kis benzinkutak és a Mol is. Utóbbinak más területeken sikerült kompenzálnia az így keletkező veszteségét, a kis töltőállomások valóban nagy vesztesei az ársapkának, miután így megszűnt a verseny, emiatt sokan a nagyobb kutakra járnak tankolni.

Szerdától a piaci árú benzin literenként átlagosan 677, a gázolaj pedig 742 forintba kerül majd a kutakon.

Az ársapka bevezetése előtti napokban egy liter benzin átlagosan 506, a gázolaj pedig 512 forint volt. Uátna 2- 3 hétig lejjebb ment az ár, de utána egyik termék ellenértéke sem közelítette meg a hatósági árat.

A jelenlegi jogszabályok szerint az év végéig biztosan marad ársapka a gázolajon és a benzinen, de – mint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter korábban a Kormányinfón közölte – az intézkedés addig marad érvényben, amíg szükség van rá, illetve az infláció indokolja, vagyis amíg a pénzromlás meg nem feleződik, egy számjegyűvé nem szelídül. Erre 2023 második fele előtt kevés az esély, így nem zárható ki, hogy hamarosan megjelenik a kormányrendelet az üzemanyagárak befagyasztásának meghosszabbításáról.