Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Elemzés: a magyar gazdaság mutatta ősszel az egyik legnagyobb növekedést az EU-ban

Infostart
2022. november 15. 13:30
A harmadik negyedéves magyar gazdasági teljesítmény éves alapon 4,1 százalékos bővülést, negyedéves alapon viszont már 0,4 százalékos zsugorodást mutatott a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

Az éves magyar GDP-növekedés még az ötödik leggyorsabb volt az uniós tagállamok rangsorában, de a rövid távú folyamatokat jobban jelző negyedéves alapú változás már nálunk mutatja a negyedik legnagyobb fékezést – írja a Portfolio az Eurostat adatai alapján.

A KSH kedd reggel tette közzé a harmadik negyedéves magyar gazdasági teljesítményt, ami éves alapon 4,1 százalékos bővülést, negyedéves alapon viszont már 0,4 százalékos zsugorodást mutatott. Az uniós tagállamok rangsorában az éves index még az ötödik leggyorsabb volt, ami a megelőző negyedévek erős növekedésének köszönhető.

Nálunk gyorsabb ütemben csak Ciprus, Portugália, Románia és Lengyelország nőtt.

A negyedéves mutató azt mutatja: itt már a negyedik legnagyobb zsugorodást mutatta a magyar gazdaság a tagállamok rangsorában. A régiónkban Lettországban és Szlovéniában egy százalék feletti volt a gazdaság negyedéves visszaesésének mértéke, Csehországban pedig megegyezett a magyar 0,4 százalékos ütemmel.