Nyitókép: MTI/EPA/Pool/AFP/Kenzo Tribouillard

Európa nem ússza meg a gazdasági visszaesést, USA és Kína viszont igen

Infostart
2022. november 14. 20:10
A Morgan Stanley amerikai befektetési bank elemzői úgy vélik, a globális inflációs csúcs a most folyó negyedévben esedékes.

Az amerikai befektetési bank jelentése szerint Kína gazdasága növekedni fog jövőre, míg az Egyesült Államok hajszál híján elkerüli a recessziót, viszont az eurózóna és a britek nem ússzák meg a visszaesést – írja a vg.hu.

A jelentés a világgazdaság jövő évi 2,2 százalékos növekedését vetíti előre, ami alacsonyabb a Nemzetközi Valutaalap legutóbbi 2,7 százalékos becslésénél. Az értékelés szerint Kína gazdasága várhatóan újraindul: jövőre öt százalékos bővülés várható, amit elősegít a nemrégiben bevezetett járványvédelmi intézkedéseken való enyhítés. Az Egyesült Államok rugalmas munkaerőpiaca miatt 0,5 százalékos növekedést jósol a cég – írja a Reuters.

Az előrejelzés szerint

a fejlett gazdaságok recesszióban vagy annak közelében lesznek jövőre, míg a feltörekvő gazdaságok enyhén élénkülnek, miközben a globális gazdaság általános fellendülése elérhetetlenek tűnik.

Bár Amerika jövőre elkerülheti a recessziót, a munkahelyek számának növekedése jelentősen lelassul, és a munkanélküliségi ráta tovább emelkedik. Az elmúlt hónapokban több vállalat vezetője is válságra figyelmeztetett.

A negyedévente frissített előrejelzés szerint az eurót használó országok összesített belföldi összterméke a negyedik negyedévben már zsugorodik, és a jövő év első negyedében ez folytatódik. Németországot különösen nagy csapás éri. Az Európai Unió egészében a jelentés szerint idén 3,3, az eurózónában 3,2 százalékkal nőhet a GDP. A nyári jelentés még 2,7 százalékot jósolt.