Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Duplán nyerhet a Vodafone felvásárlásával a 4iG

Infostart
2022. november 9. 15:44
Hitelminősítői eredmény érkezett.

A berlini központú a Scope Ratings GmbH (Scope) hitelminősítő minden évben áttekinti és elemzi a 4iG vállalatcsoport pénzügyi helyzetét. Annak idei minősítését - „felülvizsgálat alatt” megjegyzéssel - függőben tartja, és a jelenlegi B+ kibocsátói és B+ fedezetlen adósság (NKP kötvény) besorolás nyitott marad a korábban bejelentett Vodafone Magyarország tranzakció lezárásáig. Annak teljesülése ugyanis tovább javíthat a vállalatcsoport hitelmutatóin és üzleti kockázati profilján.

A Scope jelentése szerint a 4iG hitelminősítése, üzleti és pénzügyi kockázati profilja javulhat a jelenleg folyamatban lévő tranzakciós ügyletektől függően.

A magyar infokommunikációs cégcsoport

várhatóan ez év végén zárja a Vodafone Magyarország felvásárlását célzó folyamatot,

ezért a jelentős mobil és vezetékes szélessávú internet piaci részesedés, valamint a magas EBITDA-marzs lehetősége kedvező hatással lehet a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett tőkepiaci társaság kockázati profiljára. A Scope elemzése hozzátette: a kilátásban lévő Vodafone-ügylet struktúrája nagy mértékben befolyásolhatja a 4iG kibocsátói- és adósságbesorolását.

A pozitív várakozás mellett a Scope felülvizsgálat alá helyezte a 4iG jelenlegi kibocsátói- és adósságminősítését. A hitelminősítő a következő hónapokban továbbra is szoros figyelemmel kíséri a Vodafone-akvizíció fejleményeit, valamint a 4iG egyéb akvizíciós tevékenységét. Ezek eredményétől függően a Scope akár két fokozattal is felminősítheti az infokommunikációs vállalatcsoportot.