Nyitókép: SHansche/Getty Images

Konténeres szállítás: jó és rossz hír is jött karácsony előtt

Infostart
2022. november 2. 15:16
A Maersk vezetője szerint a negyedik negyedévre végre elkezdhetnek csökkenni a tengeri szállítás árai, de sötét felhők gyülekeznek a láthatáron.

A Maersk, a világ legnagyobb konténerszállítója rekord bevételt jegyzett 2022 harmadik negyedévében is: a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) 10,9 milliárd dollárra rúg ebben az időszakban, ami meghaladja a korábban előrejelzett összeget, és az előző év harmadik negyedévéhez képest 60 százalékkal magasabb, írja a CNBC. A vállalat megerősítette az egész évre vonatkozó, 37 milliárd dolláros EBITDA-ra és 24 milliárd dollár feletti szabad cash flow-ra vonatkozó előrejelzését.

Søren Skou vezérigazgató szerint az idei eredményeket a tengeri szállítási díjak folyamatos emelkedése okozta, de egyértelmű, hogy

ezek már csúcsra értek, és a negyedik negyedévben normalizálódni kezdenek a kereslet csökkenése és az ellátási lánc zsúfoltságának enyhülése hatására.

Skou jelezte, hogy a cég bevételei a következő hónapokban csökkenni fognak.

"Az ukrajnai háború, az európai energiaválság, a magas infláció és a fenyegető globális recesszió miatt rengeteg sötét felhő van a láthatáron. Mindez a fogyasztói vásárlóerőt terheli, ami hatással van a globális szállítási és logisztikai keresletre. Bár arra számítunk, hogy a világgazdaság lassulása a piac gyengüléséhez vezet, logisztikai üzletágunkon belül továbbra is törekszünk a növekedési lehetőségekre" - fogalmazott.

A Maersk a második negyedéves jelentésében

a globális szállítási konténerkereslet közelgő lassulását jelezte

a fogyasztói bizalom gyengülése és az ellátási lánc túlterheltsége közepette. A vállalat szerint a globális konténerkereslet 2022-ben várhatóan 2-4 százalék között fog csökkenni, szemben a korábbi 1 százalékos növekedés vagy csökkenés közti előrejelzéssel.

Megjegyezték, hogy a harmadik negyedévben a kereslet mérséklődésével és a kínai koronavírussal kapcsolatos korlátozások enyhülésével csökkentek a fuvardíjak és a bérleti díjak.