Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

Egy milliárdos a vagyona több mint kétharmadát, egy másik a háromnegyedét bukta idén

Infostart
2022. október 31. 10:57
A világ számos milliárdosának csökkent a vagyona 2022-ben.

A válságot leginkább azok szenvedik meg, akik a techrészvényekben érdekeltek - derül ki a Bloomberg összeállításából, amelyet az Index szemlézett.

A lista szerint a világ leggazdagabb embere továbbra is a SpaceX- és Tesla-alapító Elon Musk, de ő is szegényebb lett, összesen 66 milliárd dollárral (elsősorban a technológiai vállalatok részvényeinek visszaesése miatt). A becsült vagyona így a tavalyi, 340 milliárd dolláros szintről 204 milliárd dollárra csökkent.

A második helyen a francia Bernard Arnault vagyona 38,2 milliárd dollárral, a harmadik helyen szereplő Jeff Bezosé pedig 65,7 milliárd dollárral csökkent.

A top 10-es listán egyetlen ember van, akinek nőtt a vagyona: ő az indiai Gautam Adani, akinek többek közt az energiaiparban is komoly érdekeltségei vannak.

Két hatalmas bukás

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója (ő nincs benne a top 10-ben) hatalmas vagyonvesztést volt kénytelen elkönyvelni: 87,3 milliárd dollárral van most kevesebbje, mint tavaly, ugyanis már csak 38,2 milliárd fölött rendelkezhet. Ez azt jelenti, hogy a vagyonának több mint kétharmadát elbukta idén.

De nem ő veszítette a legtöbbet a top 50-es listán szereplők közül, hanem a kínai–kanadai Csangpeng Zsao, a Binance alapítója (ez a világ legnagyobb kriptotőzsdéje). Ő 72,6 milliárd dollárt vesztett idén, és már csak 23,2 milliárddal rendelkezik, vagyis a vagyona mintegy háromnegyedét elvesztette.