Nyitókép: Flickr / Juan Carlos Martins

Franciaország és Spanyolország közös víz alatti LNG-vezetéket épít

Infostart
2022. október 21. 14:32
Bercelonát köti majd össze a vezeték Marseille-jel. Így le is tettek a Pireneusokon keresztül húzódó vezeték tervéről.

A tenger alatti vezeték megkönnyíti majd Spanyolország és Portugália számára, hogy eladhassák cseppfolyósított földgáztöbbletüket Franciaország, illetve más, európai uniós országok számára - írja a Euronews. A megállapodást Pedro Sánchez, Emmanuel Macron és Antonio Costa írta alá.

Az Oroszország ukrajnai invázióját követően kialakult energiahelyzetben a cseppfolyósított gázzal (LNG) lehetne pótolni a kieső mennyiséget. Ezért az Európai Unió igyekszik minél többet beszerezni ebből az energiahordozóból, hogy elkerülhesse a téli időszak esetleges áramkimaradásait, vagy korlátozásait.

Az EU-csúcs előtt jelentették be

A megállapodást csütörtökön jelentették be a három állam vezetői, még azelőtt, hogy az energiakérdéseket a brüsszeli EU-csúcs megkezdődött volna.

"Ez nagyon jó hír Európa számára. A szolidaritás összhangban áll zöld átállásunkkal" - mondta Sánchez újságíróknak.

"A cél az, hogy Spanyolország és Portugália jobban kapcsolódjon a kontinens többi részéhez" - tette hozzá Emmanuel Macron.

A németek sajnálhatják

A bejelentéssel párhuzamosan azt is megerősítették, hogy a MidCat-projektet elvetik: ennek keretében 226 kilométeres vezetékkel csatlakoztatták volna Franciaország és Spanyolország földgáz-hálózatát Katalónia és Dél-Franciaország közt. A projekt tulajdonképpen 2019 óta állt: ekkor egy elemzés kételyeket vetett fel annak megtérülésével kapcsolatosan. Az ukrán háború és energiaválság hatására Portugália és Spanyolország újra elővette a terveket, viszont Emmanuel Macron ellenezte azt.

A francia elnök ugyanis elmondta, hogy a Spanyolországból Baszkföldön keresztül Franciaországba vezető két, meglévő csővezeték teljes kapacitásának csak 50-60 százalékát használják ki.

Bár korábban OlafScholz német kancellár is erősen támogatta volna a MidCat megvalósulását, a mostani bejelentés pontot tett az ügy végére.

Több vezetéken is dolgoznak még

Az új, víz alatti LNG-vezeték a BarMar nevet kapta az általa összekötött két város, Barcelona és Marseille után. Az évtized végére lehet majd használatba venni. Kezdetben még a környezetszennyező gáz szállítására használják, de

később ezt hidrogén és egyéb zöld alternatívák válthatják majd fel.

Ezzel egyidejűleg Spanyolország és Portugália kötelezettséget vállal arra, hogy befejezi a CelZa elnevezésű, Celourico da Beira és Zamora közötti másik vezetéket. Spanyolország és Franciaország ugyanakkor a Vizcayai-öblön keresztül szándékozik villamosenergia-összeköttetést létesíteni, illetve ehhez hasonló projekteket terveznek még.

Sánchez, Macron és Costa december 9-én ismét találkozik, hogy meghatározzák a BarMar projekt finanszírozási részleteit. A spanyol kormány korábban felvetette, hogy a Franciaországgal való bármilyen új összeköttetéshez uniós forrásokra lenne szükség a határokon átnyúló jellege miatt.