Nyitókép: Andreas Arnold/Bloomberg/Getty Images

Putyin decemberben lesz igazán bajban – állítja az orosz közgazdász

Infostart
2022. szeptember 23. 08:30
Amikor az uniós olajembargó érvénybe lép, különösen, ha azt kiegészíti a tervezett árplafon – nyilatkozta Szergej Gurijev, franciaországi emigrációban élő neves orosz közgazdász professzor, a párizsi Sciences Po igazgatója, egyben a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) korábbivezető közgazdásza.

Szergej Gurijev szerint nehéz megbecsülni, hogy mekkora kárt okoz az orosz gazdaságnak a héten bejelentett mozgósítás, aminek eddigi halogatása vélhetően azzal magyarázható, hogy egy rendkívül népszerűtlen intézkedésről van szó. „Putyin azonban most rákényszerült, mert attól tart, Ukrajna visszaszerzi a területeit, amit Oroszország február 24-e óta megszerzett” – fogalmazott a Népszavának.

Mint mondta, egyes kijelentések szerint 300 ezer embert fognak mozgósítani, várhatóan azonban ennél is többen próbálnak meg elmenekülni, elhagyni munkahelyeiket, nehogy besorozzák őket. Ennek magas lesz a költsége, de hogy mennyire, azt egyelőre nem tudjuk – tette hozzá.

A közgazdász professzor nem ért egyet azzal a magyar kormányzati narratívával, miszerint a szankciók nem működnek, és azok többet ártanak Európának, mint Oroszországnak. „Putyinnak már most apad a pénze, halmozza a költségvetési deficitet. Pontosan ezért vált át a szerződéses katonák toborzásáról és megfizetéséről a mozgósításra, ahol valójában rákényszeríti a katonákat, hogy Ukrajnába menjenek” – vélekedett a lapnak.

Szergej Gurijev szerint decemberben még jobban fognak működni a büntetőintézkedések, amikor az uniós olajembargó érvénybe lép. Vagyis megítélése szerint a már bejelentett uniós szankciókat be kell vezetni, kiegészítve egy energiaár-plafonnal, amiről a G7-ek és az EU tárgyalnak. „Ez súlyos csapás lenne Putyinnak” – hangsúlyozta.

A Budapest Fórumra hazánkba látogatott szakember szerint a hivatalos orosz statisztikák hitelessége megkérdőjelezhető.

A háború gazdasági hatásairól is beszélt Csiki Varga Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában: