Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Nem áll rosszul Európa gázfeltöltöttsége

Infostart
2022. szeptember 1. 14:48
Magyarország 62 százaléka csak látszólag gyenge, mivel nagyon sok gázt tudunk tárolni, ezzel is hosszú ideig kihúznánk.

Az uniós gáztározók töltöttsége augusztus végén 80,17 százalékon állt, ami azt jelenti, a tervezett novembernél több mint 2 hónappal sikerült átlépni a biztonságot jelentő 80 százalékos határt - írja a G7 gazdasági szakportál.

A tárolók töltése alapból korábban kezdődött, mint szokott, és annak ellenére kifejezetten gyors, hogy Oroszországból a várt gázimportnak csak töredéke érkezik a kontinensre - derül ki az összeállításból.

Jelenleg naponta 300-400 millió köbméter gázt tárolnak be az unióban, ez az orosz gázt is számításba véve sem szokott kevés lenni.

A tartalékok nagy mértékére több magyarázat is van:

  1. több irányú a behozatal
  2. csökken a felhasználás
  3. drágább a gáz, általános spórolás van

A 80 százalék ugyanakkor csak egy átlag, Portugália például 100 százalékon áll, de közel így Lengyelország is, a magyarországi 62 százalék ezzel szemben európai viszonylatban kifejezetten alacsonynak számít, de itthon a teljes fogyasztáshoz képest nagyon nagy a tárolói kapacitás; a mostani töltöttség már durván 4 milliárd köbméternyi tartalékot jelent, ami a teljes éves igényünk 40 százaléka, a lakossági fogyasztást pedig már több mint egy évig fedezné.

Az európai energiahelyzetről is beszélt Pletser Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában: