Nyitókép: Pixabay

Ha nem lenne elég baj: a norvég fúrótornyoknál sztrájkba kezdtek

Infostart
2022. július 5. 20:40
A sztrájk, amelyben a munkavállalók béremelést követelnek az emelkedő infláció ellensúlyozására, a lehető legrosszabbkor jött: az orosz exportcsökkenés következtében szűkös a kontinens gázellátása, az árak pedig magasak.

Az offshore kitermelőket tömörítő szakszervezet és az olajtársaságokat képviselő érdekképviselet hétfő este közölte, hogy a tárgyaló felek nem jutottak előre, így helyi idő szerint éjfélkor sztrájk kezdődik, írja a Euronews.

A sztrájk "jelentős hatással lesz a gázexportra – közölte honlapján a norvég olaj- és gázipari szövetség. –

Norvégia napi gázexportjának mintegy 13 százaléka fog kiesni."

Az Equinor, a platformok üzemeltetője sztrájk miatt három északi-tengeri mező leállítását kezdeményezte: A Gudrun, Oseberg South és Oseberg East nevet viselő mezőkön túl szerda éjféltől három másik mezőn is leáll a termelés, ezek a Kristin, Heidrun és Aasta Hansteen névre hallgatnak.

Egy hetedik mezőt, a Tyrihansot is le kell majd zárni, mivel annak termelése a Kristinnel van összekötve. Július 9-től további három platformon sztrájkolnak a dolgozók.

Keddtől az olaj- és gázkitermelés napi 89 ezer hordó olajegyenértékkel csökken, amiből a gázkitermelés 27 500-at tesz ki.

A sztrájk elmélyülésével szerdától az olajkitermelés napi 130 ezer hordóval csökken.

A Reuters becslése szerint az e heti akció a norvég termelés mintegy 6,5 százalékának felel meg. Ez azt jelenti, hogy szombatig Norvégia gáztermelésének közel egynegyede, valamint olajtermelésének mintegy 15 százaléka állhat le.

A norvég kormány közölte, hogy figyelemmel kíséri a konfliktust. Rendkívüli körülmények fennállása esetén beavatkozhat a sztrájk leállítása érdekében.