Nyitókép: Andrii Yalanskyi/Getty Images

A 6. legnagyobb GDP-növekedést produkálta Magyarország

Infostart
2022. június 8. 15:50
A magyar adat felfelé húzta az átlagot.

5,6 százalékkal nőtt az Európai Unió GDP-je az idei első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. Ez azt jelenti, hogy a 8 százalékos magyar mutató felfelé húzta az uniós átlagot, sőt, az itteni növekedés volt az egyik legnagyobb az egész EU-ban – írta az Eurostat adatai alapján a hvg.hu. Csak öt ország volt, ahol nagyobb növekedést mértek: a portugál 11,9, az ír 11,3, a szlovén 9,6, a lengyel 9,2, valamint az osztrák 8,7 százalékos adat jobb a magyarnál. Az EU legnagyobb gazdaságai közül a német 3,8, a francia 4,5, az olasz 6,2, a spanyol pedig 6,4 százalékkal nőtt.

Az EU minden országából nincs még meg a májusi inflációs adat, ezért egyelőre csak azt tudjuk biztosan mondani, hogy a magyar 10,7 százalékos mutató az eurózónáénál jóval magasabb, utóbbi ugyanis 8,1 százalékos. Az eurózóna tagállamai közül Észtország (20,1 százalék), Litvánia (18,5), Lettország (16,4) és Szlovákia (11,8) inflációja nagyobb a magyarnál.

Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán egy ábrán is megosztotta a GDP-adatokat, hozzátéve, hogy azon dolgoznak, hogy a háború és a szankciók ellenére növekedési pályán tartsák a magyar gazdaságot és megőrizzék az elért eredményeket.