Nyitókép: MTI/Komka Péter

Egyes kutakon muszáj teljes árat fizetni, de…

Infostart
2022. június 7. 13:20
Nem egyszerű megfelelni az új tankolási szabályoknak, egyes automata kutakon kényszermegoldásokat vezettek be.

Mint arról az Infostart is többször beszámolt már, május 27-től hatósági áron már csak a magyar rendszámmal és forgalmival rendelkező autósok tankolhatnak a normál kútoszlopokon. Aki nem tudja, vagy nem akarja bemutatni a pénztárnál az autó forgalmiját (vagy esetleg kannába tankolt), az számíthat rá, hogy kifizettetik vele a piaci árat a tankolásért.

A személyzet nélküli, automata benzinkutakon ugyanakkor kevésbé van támpont, hogyan kell(ene) kétséget kizáróan megállapítani a gépjárművek honosságát. Egy benzinkutaknak szoftvert gyártó cég vezetője a rendelet megjelenése óta próbálja kideríteni ezt: információja szerint mintegy 200 automata benzinkút működik Magyarországon, szóval egyáltalán nem marginális kérdésről van szó.

A nehézségek ellenére az automata kutak egy része kinyitott. Van, ahol teljes áron értékesítenek, pénzvisszatérítési lehetőséget biztosítva, máshol biztonsági őröket fogadtak, hogy ellenőrizzék a honosságot, és a szerint tereljék a 480-as, illetve a piaci árú kútfejhez a tankolókat – szemlézi a 24.hu terjedelmesebb cikkét a Vezess.hu. Az Envi automata kúthálózatánál nem láttak más jogszerű megoldást, mint hogy

kizárólag piaci áron biztosítsák a tankolást, és utólag adjanak visszatérítést az árból, ha az autós 24 órán belül beküldi a nyugtája és a forgalmija másolatát

a megadott e-mail-címre.

Az Envi-kutak tulajdonosa, Egri Gábor szerint jogászaik egy alkotmánybírósági határozat alapján jutottak arra az álláspontra, hogy más módon nem lehet kétséget kizáróan bizonyítani egy automatás tankolásnál a jármű honosságát, csak dokumentumokkal. Ők is hiányolják, hogy nincs végrehajtási rendelet, pontos útmutatás arra, hogyan lehetne biztosítani a jogszerű működést – olvasható.