Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Mégsem indult a Gránit Bank a Sberbankra kiírt pályázaton

Infostart
2022. május 13. 13:46
A Gránit Banknak nem érte volna meg új üzletágat építeni a Sberbank hitelállományának estleges megszerzése esetén.

A jelentkezések értékelése előtti utolsó pillanatban visszalépett a nemrég Tiborcz István cégének többségi tulajdonába kerülő Gránit Bank a bedőlt magyar Sberbank hitelállományára kiírt pályázattól – értesült a hvg.hu. Információik szerint végül a multi jellegű nagybankok maradnak versenyben a Sberbank különféle ügyfélállományaiért, az Erste, a K&H, a Raiffeisen és az UniCredit.

Beszámolnak arról, hogy a magyar Sberbankot is tulajdonló bécsi holding életképes részeit eladták, az MNB tájékoztatása szerint a pénzből elvben jut a magyar Sberbanknak is, de ez még nem teljesen biztos.

A magyar leány azért ment csődbe, mert a lap információi szerint közel százmilliárdnyi betétet tartott az anyavállalatnál. Az Ausztriában bejegyzett Sberbank Europe AG végelszámolását még az orosz–ukrán háború első napjaiban rendelte el az európai szanálási hatóság. Ez után vonta vissza a Magyar Nemzeti Bank a Sberbank Magyarország Zrt. tevékenységi engedélyét is és kezdeményezte a bíróságon a végelszámolást.

A végelszámoló PSFN Kft. a magyar Sberbank hitelállományának eladásából is pénzt vár – az érdeklődők múlt péntekig pályázhattak erre. Az Országos Betétbiztosítási Alap közel 150 milliárd forintból kártalanította a betéteseket, akiknek ezenfelül még

nagyjából 200 milliárdnyi követelésük maradt.

A Gránit Bank az utolsó pillanatban visszalépett, ennek a lap szerint az az oka, hogy a Sberbank lakossági ügyfélállományában nagyon nagy az aránya a személyi kölcsönöknek, amelyekre az orosz hátterű bank előnyös kondíciókat kínált, ám a Gránit Bank ilyen típusú hiteleket nem nyújt, egy új üzletág felépítése pedig sokba kerülne nekik.