Nyitókép: Pixabay.com

Borús fellegek: égig érhet az építőiparban a körbetartozás

Infostart
2022. május 12. 15:58
250 milliárd forintos körbetartozás alakulhat ki az építőiparban - mondta Koji László. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke szerint a kedvezőtlen nemzetközi árhatások és a hitelkamatok további emelkedése miatt az építőipari vállalkozások 10 százaléka is késhet a kifizetésekkel.

Stagnálásra számít idén az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke az építőipar területén – legalábbis ez derült ki abból az interjúból, amelyet a novekedes.hu-nak adott a szervezet vezetője. Koji László szerint ez a várható eredmény összességében jó teljesítmény, hiszen az idén 5500 milliárd forintos "építésszerelési érték jöhet létre országos szinten". Viszonyításképpen tavaly közel 5400 milliárd volt a termelési érték.

A háború, az alapanyagok drágulása, a munkaerőköltségek emelkedése és a forint gyengesége miatt ugyanakkor

az építőiparban jóval magasabb az infláció, mint a gazdaság más területein

- mondta lapnak Koji László. A szakszövetség elnök arra számít, hogy az év közepétől csökken majd az építőipar rendelésállománya, aminek elsősorban a kevesebb állami és önkormányzati megrendelés lesz az oka, de azt gondolja, hogy a lakossági megrendelések jó esetben stagnálhatnak.

"Az ipar, a mezőgazdaság és a logisztika húzni fogja a szektort. Összességében jó évre számítunk. Alapvetően jót is tesz az építőiparnak, hogy az elmúlt években látott évi 20 százalékos növekedési dinamika mérséklődik". A portálnak Koji László arról is beszélt, hogy a piaci szereplők várakozásai alapján

az építőanyagok az idén 20 százalékkal drágulhatnak, 25 százalékkal emelkedhetnek a fuvarozási költségek,

a szolgáltatások, az építésszerelés, a tervezés és a mérnöki tevékenység átlagos díjnövekedése pedig 15 százalék körül alakul majd.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke szerint a terület egyik, legnagyobb problémája a szakmunkás- és mérnökhiány, amit a vállalkozók átlagosan 15 százalékos bérfejlesztéssel próbálnak majd kezelni. Szerinte fontos, hogy a magasabb inflációs maitt még nagyobb a nyugat-európai építőipari cégek elszívó ereje, a magasabb nyugati bérek ugyanis egyre vonzóbbak.

A szövetség felmérte, hogyan fizetnek a megrendelők. Az összegzés szerint a számlák 90 százalékát határidőre kifizetik, az 5 százaléka azonban "tartósan kifizetésre vár vagy vitatott". Koji László azt állítja, hogy amennyiben nem javul a helyzet a vállalkozások 10 százaléka is csúszhat majd a kifizetésekkel, ami azt jelenti, hogy

az építőiparban 250 milliárd forintos lánctartozás alakulhat ki az év végéig.

A szövetség elnöke a várható áremelkedésekről azt mondta: a múlt év végén átadott lakások négyzetméterárához képest 17-18 százalékos költségnövekedés várható 2022 végéig. "

Az új-építésű lakások négyzetméterárai nagy szóródással ugyan, de megközelítőleg 12-15 százalékkal lehetnek magasabbak 2022 végén 2021 végéhez képest"- mondta Koji László.