Nyitókép: Janos Kummer/Getty Images

Menekültek foglalkoztatása: van egy különleges szabályozás

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2022. március 9. 07:49
A magyar–ukrán kettős állampolgárok korlátozás nélkül foglalkoztathatóak Magyarországon, a menedékes státuszt kérő ukrán állampolgárok foglalkoztatása pedig a hiányszakmákban munkavállalási engedély nélkül is megtehető – mondta érdeklődésünkre a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal munkajogásza. Szűcs László hozzátette, hogy ilyen hiányszakma a műszaki-informatikai terület, a kereskedelem és vendéglátás, valamint a mezőgazdaság is.

Azoknál a személyeknél, akik kettős – magyar és ukrán – állampolgárok, semmilyen probléma nem merül föl, vagyis, ha van társadalombiztosítási- és és adószámuk, akkor gyakorlatilag korlátozás mentesen foglalkoztathatóak – tisztázta a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal munkajogásza megjegyezve, nyilvánvalóan kenderezniük kell bejelentett lakcímmel, hiszen azt valamilyen módon regisztrálni kell.

Más a helyzet azok esetében, akik csak ukrán állampolgársággal bírnak; náluk meg kell nézni, hogy kértek-e menedékes státuszt, vagy nem – tette hozzá Szűcs László. Amennyiben igen, bár az alapszabály az, hogy a magyarországi foglalkoztatás engedélyköteles, az ukrán állampolgárok esetében életben van egy különleges szabályozás is, miszerint bizonyos hiányszakmákban – a kereskedelem, mezőgazdaság, de még az informatika egyes területein is – gyakorlatilag

munkavállalási engedély nélkül megtehető, ameddig a menedékes státusz fennáll.

A szakértő kitért arra is, hogy a munkavállalási engedély kiváltása nagyon szigorú szabályokhoz kötött, például, arra vonatkozólag, hogy egy külföldi állampolgár a végzettséget milyen okiratokkal kell igazolnia, és hogy azt milyen nyelven kell benyújtania, a fordításnak milyennek kell lennie. Ha a feltételeknek egy adott személy nem felel meg, akkor nem fogja megkapni a munkavállalási engedélyt.

Az ukrán állampolgárok esetében, akik menedékes státusszal bírnak, azoknak viszont nincs szükség munkavállalási engedélyre – ismételte meg.

Elégséges, ha a bizonyítványukat bemutatják a munkáltatónak,

aki persze köteles meggyőződni arról, hogy az adott személy ért-e ahhoz, hiszen például, ha egy mezőgazdasági gépen történik a foglalkoztatás, némely képesítési feltételről elemi érdeke meggyőződnie. A bizonyítvány bemutatásához egyébként speciális fordítás sem kell, de nyilván arról gondoskodni kell, hogy azt a munkáltató megértse. Ezt követően a munkáltató pedig már tud arról döntést hozni, hogy az adott menedékes ukrán magánszemélyt tudja-e alkalmazni, vagy sem – tette hozzá Szűcs László.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Menekültek foglalkoztatása: van egy különleges szabályozás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást