Nyitókép: Chalabala/Getty Images

Új tengerparti nyaralóhelyek lehetnek a magyar utazók legfőbb célpontjai

Infostart
2022. február 16. 04:00
Már a 2019-eshez közelítő nyári forgalomra számítanak a hazai utazási irodák.

A járvány előtti tengerparti charterjárat-forgalomnak a tavalyi egyharmad után az idén már a kétharmada épülhet vissza – véli a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke. Molnár Judit a VG érdeklődésére közölte, hogy a hazai lakosság körében változatlanul a Földközi-tenger környéke lesz a sláger külföldi úti cél.

Horvátország, Görögország és Törökország áll a magyarok nyári utazási toplistájának élén. Az örök nyertes, a legközelebbi horvát tengerpart, ahova jellemzően autóval indulnak Magyarországról, de a távolabbi tengerpartokra szervezett utaztatókkal indul szívesebben a többség. Az idén folytatódik a kínálat visszaépülése, így várhatóan az olaszországi és a spanyolországi turistaparadicsomokat is jóval többen veszik célba, mint tavaly és tavalyelőtt, továbbá az olyan nem hagyományosan nyári célpontok, mint a Maldív-szigetek ismét az ősztől tavaszig tartó időszak slágerei lehetnek.

Az albán és bolgár tengerpart vállalkozó kedvű utaztatók híján egyelőre nem foglalja el korábbi helyét és szerepét a választékban – mondta Molnár Judit –, viszont a tengeri hajóutak és az észak-amerikai régiók, valamint a hagyományos európai városlátogatások iránt is érzékelhetően újra nő az érdeklődés.

Az erősödő inflációs nyomás miatt az év nagy kérdése az árazás lesz: átlagosan 10 százalékos áremelkedésre lehet számítani, ami fogadó országonként változik, akár jelentős eltérésekkel is.